Hulladékművészet az építészetben: Szálloda szemétből

Magazin

írta: ecolounge
2013/07/05

Nem csupán lakóházak, de szálloda és kávézó is készült már kizárólag hulladék felhasználásával. Az elsődleges cél a szemléletformálás.

Mint egyik korábbi cikkünkben írtuk, HA Schult (Hans-Jürgen Schult) nevéhez fűződik az első, hordozható hulladék-szálló ötlete, aki Róma után Madridban is kiállította, sőt beköltözésre is bocsátotta "művét". Az évek óta hulladékművészettel foglalkozó, közismerten környezettudatos német alkotó a Corona sörgyártó vállalat megbízására készítette el a nem mindennapi szállót a 2008-ban útjára indított Save The Beach projekt keretében (amely hasonló az International Coastal Cleanup programhoz). A projekt annak a mozgalomnak a részese, amely Földünk óceán- és tengerpartjainak strandjait akarja megmenteni a szeméttől - jelen esetben figyelemfelhívásként úgy, hogy az Európa legszennyezettebb partjairól, Franciaországból, Spanyolországból, Németországból és Olaszországból "összekukázott" hulladékból épít mobil szállót.

A tinédzser, ám máris nagyot gondoló Boyan Slat mellett tehát még egy jeles képviselője van a tenger(partok) megtisztításának, ahogy Schult fogalmaz: „Tudnunk és értenünk kell, hogy az óceánok a Föld legnagyobb szemétlerakói”. A hotel végül 12 tonna szemétből épült fel a partokon talált eldobott nejlonzacskókból, gumiabroncsokból, PET-palackokból, újságpapírból vagy éppen feslett ruhaneműből. Az öt helyiségből álló, egyszerre tíz személy befogadására alkalmas építményt 2010 júniusában a Környezetvédelmi Világnap alkalmából elsőként Rómában, az Angyalvár kertjében, a Tiberis Vatikánvárossal szemközti oldalán állították fel. Amellett, hogy látványosságként szolgált néhány napig, "valódi" hotelként is működött, ám a hatalmas érdeklődés miatt igen korán teltházat kellett jelenteniük (szállást foglalni a kezdeményezés honlapján és a hotel Facebook-oldalán lehetett). A különös szállónak egyébként Olyan híresség is a lakója volt, mint például Helena Christensen dán modell.

2011 januárjában, a FITUR nemzetközi utazási kiállítás és vásár alkalmából a mobilhotelt Madridba "telepítették", és a spanyol főváros főutcájáról, a Gran Víáról nyíló Callao téren állították fel újra.

Fotók forrása, további alkotások a környezettudatosság ismert nagykövete, HA Schult weboldalán.


A rovat új hírei

Hasonló