Hulladékművészet az építészetben: Szálloda és kávézó szemétből

Magazin

írta: ecolounge
2013/07/05

Nem csupán lakóházak, de szálloda és kávézó is készült már kizárólag hulladék felhasználásával. Az elsődleges cél a szemléletformálás.

HA Schult mobil szemétszállója

Mint egyik korábbi cikkünkben írtuk, HA Schult (Hans-Jürgen Schult) nevéhez fűződik az első, hordozható hulladék-szálló ötlete, aki Róma után Madridban is kiállította, sőt beköltözésre is bocsátotta "művét". Az évek óta hulladékművészettel foglalkozó, közismerten környezettudatos német alkotó a Corona sörgyártó vállalat megbízására készítette el a nem mindennapi szállót a 2008-ban útjára indított Save The Beach projekt keretében (amely hasonló az International Coastal Cleanup programhoz). A projekt annak a mozgalomnak a részese, amely Földünk óceán- és tengerpartjainak strandjait akarja megmenteni a szeméttől - jelen esetben figyelemfelhívásként úgy, hogy az Európa legszennyezettebb partjairól, Franciaországból, Spanyolországból, Németországból és Olaszországból "összekukázott" hulladékból épít mobil szállót.

A tinédzser, ám máris nagyot gondoló Boyan Slat mellett tehát még egy jeles képviselője van a tenger(partok) megtisztításának, ahogy Schult fogalmaz: „Tudnunk és értenünk kell, hogy az óceánok a Föld legnagyobb szemétlerakói”. A hotel végül 12 tonna szemétből épült fel a partokon talált eldobott nejlonzacskókból, gumiabroncsokból, PET-palackokból, újságpapírból vagy éppen feslett ruhaneműből. Az öt helyiségből álló, egyszerre tíz személy befogadására alkalmas építményt 2010 júniusában a Környezetvédelmi Világnap alkalmából elsőként Rómában, az Angyalvár kertjében, a Tiberis Vatikánvárossal szemközti oldalán állították fel. Amellett, hogy látványosságként szolgált néhány napig, "valódi" hotelként is működött, ám a hatalmas érdeklődés miatt igen korán teltházat kellett jelenteniük (szállást foglalni a kezdeményezés honlapján és a hotel Facebook-oldalán lehetett). A különös szállónak egyébként Olyan híresség is a lakója volt, mint például Helena Christensen dán modell.

2011 januárjában, a FITUR nemzetközi utazási kiállítás és vásár alkalmából a mobilhotelt Madridba "telepítették", és a spanyol főváros főutcájáról, a Gran Víáról nyíló Callao téren állították fel újra. Hogy mi lett a 12 tonnányi szemét sorsa, arról viszont már nem szól a fáma.

Trash Café - egyetemi kávézó hulladékból

Az első, kizárólag hulladék felhasználásával készült kávézó még egészen új, csupán néhány hónapja üzemel, és szintén úgy tervezték, hogy szállítható legyen. A cél itt is a figyelemfelhívás volt, az, hogy a hulladék bizony még nem szemét, és némi kreativitást bevetve műanyagpalackokból és kartondobozokból is kialakítható egy népszerű közösségi tér. A Trash Café a Newcastle-i egyetem 18 diákja, valamint mérnökök, építészek és szociológusok közreműködésével épült meg, mindössze három hónap alatt. A projekt szintén egy nagyobb újrahasznosító kampány részét képezi, amely célja a fiatal tervezők fenntartható anyaghasználatra való motiválása.

A kávézó - mivel elemekből épül fel - könnyedén szét-, majd összerakható, így akár más helyszínekre kitelepülve is képviselheti a környezettudatos szemléletet. Mark Powell professzor, a Graham Farmer mérnöki kar igazgatója szerint emellett a Trash Café egyben vitafórumok, szakmai beszélgetések színhelye is lesz, ahol a fiatalok eszmét cserélhetnek a fenntartható fejlődésről, a mindennapi környezet megtisztításának módozatairól.

 

forrás: life-style.hu, divany.hu, aiolusnews.com, zoldmod.com

A rovat új hírei

Hasonló