Egy érdekes zöldtetős épület

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/12/01

A 2011-ben épített Funenpark lakóövezet nemrég kibővült a képen látható 3 emeletes zöldtetős épülettel.

De mi az a zöldtető?
A zöld tető lényege, hogy a kertészeti és a szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak egymással. A tetőre (födémre) ültetett ökostruktúra, például fű, vagy mini-erdő egyrészt "minden az egyben" megoldásként biztosítja a mennyezet feletti szigetelést, másrészt az épületre vonatkozóan védőfunkciót lát el a környezeti hatásokkal, például a hőmérsékleti ingadozásokkal és a nap káros sugárzásával szemben. Beszívja az esőt, megfelelő összetételű földje által pedig természetes életteret nyújt a talajban lakó élővilágnak, biztosítja tehát a lokális ökoszisztémát. Progresszív megjelenése mellett  természetességet sugároz, "illata" naturális érzést nyújt a közelében tartózkodók számára. Nem véletlen tehát, hogy a zöld tető környezeti esztétikájával az öko-építészet egyik emblematikus "termékévé" vált az utóbbi években. Korábban már több alkalommal foglalkoztunk a zöld tető témakörével, értekeztünk annak előnyeiről, írtunk két fő típusáról, és egy vietnami óvoda példáján keresztül bemutattuk, hogy a kisgyermekek esetében hogyan képes támogatni a tudatos, felelős gondolkodást.

A szóban forgó épület tervezői úgy alakították ki a legfelső "félemeletet", hogy kilépve a nyitott részre, a természet valóban karnyújtásnyira legyen. Bár első látásra furcsának tűnhet, de azért valljuk be izgalmas lehet ebben a házban lakni. Egyes helyeken a 3. emelet kis belmagasságú részei a 2. emeleti szobákat bővítik galériaként. A lépcsőn keresztül jutunk ki a "tetőteraszra", ahol körbevesz minket a zöld természet. Az épületben nincs két egyforma lakás, és habár ezt helykihasználtság szempontjából nem mondhatnánk a legmegfelelőbb tervezői döntésnek, a bámulatos galériaszobák tágas látványa, no meg a természet közelsége mindent kárpótol.

Képek forrása, további érdekes fotók: raoulkramer.com


A rovat új hírei

Hasonló

Minikertekkel a szemetelés ellen

Minikerteket alakítanak ki az utcai szemétgyűjtők köré Amszterdamban, ezzel próbálják meg eltántorítani az embereket attól, ...

Növényeket a tetőre!

A füvesített háztető javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen pedig fűti a házat.