Csökkenti CO2 kibocsátását

Hír

2014/09/04

A LEGO Csoport 10 000 tonnával csökkenti a csomagolásból származó CO2 kibocsátást: 2014 júniusától az új LEGO® termékeket a Felelős Erdőgazdálkodási Tanács® által tanúsított, kisebb méretű dobozokban árulják. A dobozok gyártásához átlagosan 14 százalékkal kevesebb papírt használnak fel, miközben támogatják a tanúsított és felelősségteljesen kezelt erdőket is.

A LEGO Csoport 2014-ben 10 000 tonnával fogja csökkenteni CO2-kibocsátását. Ez a becsült hatása az új, kisebb méretű LEGO®-dobozok globális bevezetésének. 2014-ben ezzel a vállalat megközelítőleg összesen 6000 tonna kartonpapírt takarít meg, a kisebb dobozok pedig 3000 teherautó-rakománnyal csökkentik a szállítási igényeket. A dobozok jelenlegi méretének csökkentése mellett a dobozokhoz és az utasításokhoz felhasznált anyagoknak a Felelős Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) által elvégzett tanúsítása fontos lépést jelent a LEGO Csoport által használt csomagolóanyagok fenntarthatóbbá tétele felé. A csomagolás területén bevezetett csökkentés emellett támogatja a WWF Climate Savers elnevezésű klímavédelmi programjában vállalt környezetvédelmi célkitűzések teljesítését is. A LEGO Csoport 2013-ban csatlakozott a programhoz. A játékipar cégei közül a LEGO Csoport az első, amely belépett a programba.

„Az FSC logója a dobozon első látásra talán jelentéktelennek tűnhet, de számunkra ez jelentős mérföldkő, valamint fontos része azon erőfeszítéseinknek, amelyekkel el akarjuk érni, hogy 2016-ra „karbonpozitívak” legyünk. Felelős vállalatként meg akarjuk óvni az erdőket, azok állatvilágát és minden lakóját a környezet és a jövő generációk érdekében” - mondja Jørgen Vig Knudstorp, a LEGO Csoport elnök-vezérigazgatója, majd hozzáteszi: „A csomagolási eljárásunk fenntarthatóbbá tétele és az erdei erőforrások bölcs használata azon módok közé tartozik, amelyekkel támogatjuk a környezetvédelem területén kitűzött céljainkat, és reméljük, hogy emellett ez a gyermekeket is ösztönözni fogja, hogy elgondolkozzanak rajta, hogyan építhetnénk szebb jövőt. Természetesen továbbra is keressük azokat a módszereket, amelyekkel javíthatjuk és csökkenthetjük a bolygóra tett közvetlen hatásunkat.”

Fenntartható faalapanyag-beszerzés a tanúsításnak köszönhetően
A világ egyik legelismertebb erdőtanúsító rendszere, az FSC olyan globális rendszer, amely világszerte minden erdőtípushoz ad ki tanúsítványokat. Az FSC azon dolgozik, hogy világszerte javítsa az erdők kezelését, és a tanúsítványokon keresztül ösztönözze az erdőtulajdonosokat és az erdők kezelőit arra, hogy környezetvédelmi és társadalmi szempontból a legjobb gyakorlatokat kövessék.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ebben az évben megkaptuk az FSC tanúsítását a csomagoláshoz használt LEGO dobozok alapanyagaihoz. Beszállítóinkkal és kiskereskedelmi ügyfeleinkkel nagyszerű együttműködést folytatunk, és valamennyien izgatottan várjuk, hogy az új dobozok világszerte megérkezzenek a boltokba" - mondja Bali Padda, a LEGO Csoport ügyvezető alelnöke.

2011 óta a LEGO Csoport gondosan elemzi, hogyan csökkenthetné a legjobb módon a LEGO dobozok méretét, és hogyan használja az FSC által tanúsított papírt a dobozokhoz és az építési utasításokhoz, miközben ésszerű üzleti modellt követ. „A következő lépés más papír- és kartonpapír anyagok megvizsgálása lesz - a brosúráktól és az irodaszerektől kezdve a boltjainkban lévő kinyomtatott anyagokig" - mondja Bali Padda.

Mostantól kezdve a LEGO Csoport a fő vonalának számító termékek csomagolásához több mint 90 százalékban az FSC által tanúsított anyagot használja, a cél pedig az, hogy ez 2015-re elérje a 100 százalékot. Ugyanakkor minimum 75 százalékban újrahasznosított anyagokat használnak a csomagoláshoz.

A Felelős Erdőgazdálkodási Tanács vezérigazgatója, Kim Carstensen így nyilatkozott: „Nagyon fellelkesített minket, hogy a LEGO Csoport úgy döntött, megvalósít egy ilyen nagyratörő FSC-irányelvet. Amikor egy nagynak számító beszerző magas követelményeket támaszt a források felelős használata érdekében, akkor ez nagy visszhangot kelt a csomagolási- és papíriparban. Kétségtelen, hogy a LEGO Csoport ösztönzi és bátorítja az ellátói láncot, hogy tevékenységük során felelősen járjanak el" - mondta, majd hozzátette: „A LEGO dobozokon lévő logón keresztül képesek vagyunk világszerte elérni a családokat, és megmutatni, hogy kik vagyunk és mit képviselünk.”

2014-ben a LEGO Csoport elnyerte az FSC Code of Custody elnevezésű tanúsítását (FSC-C117818), mely biztosítja, hogy a LEGO Csoporton belül minden anyag nyomon követhető, és hogy a tanúsítvány státuszát külső tanúsító testületek igazolták.

Időközi jelentések – felelősségvállalási program
Az időközi jelentések a cég felelősségvállalási céljainak teljesítését mutatják be 2014 első hat hónapjára vonatkozóan.
Ezek a következők:

Termékbiztonság: nem volt visszahívott termék. 2009 óta a LEGO Csoport nem hívott vissza terméket a piacról — a cél mindig a nulla termékvisszahívás
Alkalmazottak biztonsága: 11 százalékos a csökkenés az alkalmazottak sérülés miatt kiesett munkaidejének arányszámában, ami 2014 első hat hónapjában 1,7-ről 1,5-re csökkent a 2013 teljes évi adattal összehasonlítva. A cél az 1,6 alatti érték elérése a teljes évet tekintve
Energiahatékonyság: 0,3 százalékos növekedés az energiahatékonyságban a LEGO Csoport termelőüzemeiben 2014 első félévében — további cél a 2,5 százalékos éves növekedés elérése
Hulladék-újrahasznosítás: a hulladék 90 százaléka újrahasznosításra kerül — folytatódik a 2013-as magas, 90 százalékos éves szint

 

forrás: Lego Hungária

A rovat új hírei

Hasonló

Zöldül a LEGO

A LEGO kommunikációs munkatársával beszélgettünk többek közt a játékok gyártásáról, csomagolásáról, szállításáról.

A rovat legolvasottabbjai