2015-ös ételtrendek a fenntarthatóság jegyében

Magazin

2015/03/13

A drága, messziről hozott alapanyagok helyett immár a helyben termelt, olcsóbb összetevőké a főszerep.

Nemrégiben az ételtrendeket még az egzotikus és szokatlan összetevők jellemezték, manapság azonban a gasztronómiai divat terén is egyre népszerűbbé válnak a fenntartható, zöld élelmiszerek. Íme, az idei év várható trendjei.

Köles
A reformétkezésben hagyományosan nagy szerepet kapnak a különféle magvak és gabonák. Ezek közé tartozik az utóbbi időben újrafelfedezett köles is, mely a Hartman Group nevű piackutató cég szerint 2015 első számú szuperétele lehet. A köles számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és a legtöbb étrendbe beilleszthető: gluténmentes, fehérjében gazdag és magas a rosttartalma. Lúgosító hatását főzés után is megőrzi, így segít fenntartani az emésztőszervek egészséges működését.

Zöldborsó
A zöldborsó áldásos hatásairól sokszor hallunk, most pedig úgy tűnik, egyenesen a szójabab egészségesebb alternatívájává léphet elő. Igaz, hogy míg a szója fehérjetartalma körülbelül 35%, a zöldborsóé csak alig több, mint 5%, a dietetikusok mégis inkább e biztonságos növény mellé teszik a voksot.

Szója
A szója sokáig a vegetariánusok és reformtáplálkozók kedvelt húspótlója volt, de amikor kiderült, hogy egyike a legnagyobb arányban génmódosított élelmiszereknek, leáldozott a csillaga, és lassan lekerült az egészséges ételek listájáról.A szóját egyébként a második világháborúban fedezték fel és kezdték húspótlásra használni. Ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé a karrierje, és a 20. század közepére az Egyesült Államok vált a legnagyobb európai beszállítóvá. Máig megmaradt a legnagyobb termelőnek, de sajnos készleteinek túlnyomó többsége génmódosított. Magyarországon jelenleg körülbelül 37 ezer hektáron termesztenek szóját, teljes egészében génmódosítástól mentesen. Bár a boltok polcain megtaláljuk ezt a tiszta változatot is, a szója megtépázott ázsióját nehéz visszaállítani.

Zsír
Míg néhány éve a táplálkozástudósok tűzzel-vassal küzdöttek a zsír ellen, most kezdi újra elismertté válni ez az összetevő, legalábbis ami a természetes és állati eredetű változatát illeti. A táplálkozáskutatók már inkább a mértékletes fogyasztását javasolják a bármi áron véghezvitt, zsírmentes étkezés helyett. A vaj feljövőben van a margarinhoz képest, a teljes tej pedig egyre inkább előnyt élvez csökkentett zsírtartalmú társaival szemben.

Helyi hús
Növekszik a helyben, illetve a közelben termelt élelmiszer presztízse is, ezen belül pedig különösen érdemes odafigyelnünk a húsra. Talán ez az az étel, amelynek esetében a legkevésbé mindegy, honnan származik. Óriási különbség van ugyanis az agyongyógyszerezett, depressziós ipari csirke és a kertben kapirgáló tyúk között. Minél többet tudunk arról, hol, ki és milyen körülmények között tartja az állatot, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy egészséges és finom ételhez jutunk.

Szöcskeliszt?
Persze az idei trendek sem nélkülözik az egzotikumot, vagy legalábbis az európai ízlésnek kissé szokatlan étkeket, amilyen például a rovarból készült rágcsálnivaló. Más vidékeken teljesen megszokott dolog a fehérjedús csúszómászók nassolása, de lehet, hogy az idei év áttörést hozhat ezen a fronton. A nyugati világot is - legalábbis az Egyesült Államokat - meghódíthatja a rovarevés divatja, ami egyébként a fenntartható húsfogyasztás ékes példája. Suzy Badaracco, a Culinary Tides nevű, ételtrendfigyelő oldal házigazdája szerint a rovarok fogyasztása három zöldétkezési trendet ötvöz: a gyűjtögetést, az invazív fajok gyérítését és a fenntartható állati fehérje fogyasztásának igényét.

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló

Ételinnováció: Vegánszalonna

Az Egyesült Államokban sokféle étel készül laborban. Íme a húspótlók legújabb generációjának úttörője, az algából ...

Kevesebb élelmiszer kellene?

Évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe, a Föld népessége pedig egyre csak nő.

Szemétben az élelmiszer

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10%-a kerül kukába. Tudatos vásárlással körülbelül 50.000 Ft-ot ...