Amit tudnunk kell a GMO növényekről

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2014/03/24

A GMO megnevezés olyan növényeket és állatokat takar, amelyek génállományát mesterséges úton változtatták meg.

A genetikai módosítás során az alanyba más élőlény (például: baktérium, vírus) DNS-ét helyezik, a gének kombinálásával létrejött élőlények tehát a természetben nem fordulnak elő, hagyományos keresztezés révén nem születnek. A módosítás oka lehet a terméshozam növelése, tolerancia és stressz tűrés, valamint akár ellenállóképesség kiépítése egyes betegségekkel szemben.

Első körben le kell szögeznünk, hogy részletes kutatás még nem született a GMO hosszútávú egészségügyi és környezeti hatásairól.

A genetikailag módosított élelmiszereket szigorúan nyomon követik és szabályozzák világszerte. Vajon miért?
A hatások még nem ismertek, bár ez idáig már több tanulmány is kapcsolatba hozta a módosított élelmiszerek fogyasztását az ételallergiával, idegrendszeri zavarokkal, antibiotikum rezisztenciával, sőt, a rák kialakulásával is. Mindemellett létezik már néhány kutatási eredmény is, amelyek bizonyítják a GMO természetre gyakorolt pusztító hatásait. Például egy 2012-es felmérés szerint az amerikai farmerek fele gyomírtószer toleráns növények (ún. szupergyomok) elszaporodásáról számolt be. Válaszul a farmerek egy része erősen mérgező szereket vetett be ellenük, amelyek hatóanyaga a dikamba és a 2,4-D. Mindkettő fő okozója lehet születési rendellenességek és akár rák kialakulásának is. A genetikailag módosított növények további káros hatásokkal bírnak, mivel a rájuk szálló beporzó rovar is megfertőződik, és egyben hordozóvá is válik, ezáltal más élőlények is veszélybe kerülnek. És ez csupán egy példa a sok közül.

Milyen ételek tartalmaznak GMO-kat?
A Kaliforniai Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium becslése szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő élelmiszerek 80 százalékában találhatunk genetikai módosulást. A négy leggyakoribb GMO-növény a kukorica, szója, repce és a gyapot, emellett pedig kezd elterjedni a módosított burgonya, paradicsom és papaya termesztése is. A szennyezett élelmiszerek listáján szerepel még a cukorrépa, cukornád, rizs, sőt a hús-és tejtermékek is.

Az USDA (United States Departmen Of Agricultue) 2010-es adatai szerint az Egyesült Államokban a kukoricatermesztés 86 százalékban GMO szemekkel történt. A módosított szójabab és gyapot aránya egyaránt 93% volt. A kártevők ellen kezelt burgonya pedig 10%-ban volt jelen a mezőgazdaságban.

A genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztása tudatos vásárlással természetese elkerülhető, még az USA-ban is. Írtunk nemrég néhány hollywoodi hírességről, köztük Meryl Streep-ről is, aki ökotudatosként a "tiszta" élelmiszerek híve.

Az élelmezés mellett gyógyászati és katonai felhasználása is van
A módosított baktériumoknak kiemelkedő szerepük van például a gyógyászati hasznú emberi fehérjék tömegtermelése során, mivel ilyen többsejtűek állítják elő a cukorbetegség tüneteit kezelő inzulint. Emellett ilyen baktériumok termelik azt a véralvadási faktort, ami a vérzékenység tüneteit enyhítik, illetve növekedési hormont, amely a növekedési zavarokra jelent megoldást.

A biológiai fegyverkezésben is hasznosíthatóak a GMO-k, általuk az emberi kórokozók hatékonyabbá tehetők. A Szovjetunió illegális biofegyver programjában például antibiotikumok elleni rezisztencia-géneket ültettek a tömegtermelésre szánt pestis és tularémia baktériumokba, valamint létrehoztak „kiméra-jellegű”, hibrid kórokozókat is.

GMO ellenes projekt
Noha GMO terén az Egyesült Államok áll a legrosszabbul, ott  és Kanadában létezik egy szervezet, amelynek célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a "szennyezetlen" termékekre. A "Non-GMO Project" nonprofit szervezete tanúsítványokkal, feliratokkal látja el az általuk biztonságosnak ítélt természetes termékeket. Ilyen a "Bio", és "Organikus" jelzések is, amelyek garanciát jelentenek a GMO-mentességre, mivel ezeket a védjegyeket a GMO termékek előállítói és forgalmazói nem szerezhetik meg.

Továbbá több mint 60 országban, köztük az Európai Unió országaiban is kötelező "GE" (Genetikailag Módosított), "GMO", vagy "géntechnológiával módosított" feliratokkal ellátni a módosított alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek csomagolását.

Nem kell megijednünk
Magyarországon legalábbis nem, ugyanis az alaptörvény szerint a testi és lelki egészséghez való jogot hazánk többek között a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal segíti elő. A GMO fajták előállítása tehát tiltott Magyarországon.

A GMO kérdésköre természetesen ennél jóval összetettebb, tehát fogunk még foglalkozni a témával.


Kép forrása (illusztráció): Wikipedia, Szerző: Lindsay Eyink

 

A rovat új hírei

Hasonló

Veszélyben a GMO-mentességünk

Veszélyeztetik Magyarország génmódosítás-mentességét a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények a Magyar Természetvédők ...