5 szupertápláló élelmiszer, amiből többet kellene ennünk

Magazin

2016/03/15

Egyes fűszerek és zöldségek különösen jó szolgálatot tesznek az egészségünknek.

Már a fűszerezés is sokat segíthet abban, hogy egészségesebben étkezzünk.

Kurkuma
A kurkumát több okból is ajánlják a táplálkozásszakértők. Többek között gyulladáscsökkentő hatású, ezért edzés után kimondottan jótékony a fogyasztása, de emellett a kutatások több áldásos hatását is kimutatták: erős antioxidáns, segíthet a rák megelőzésében és leküzdésében, valamint egyes automimmunbetegségek tüneteit enyhítheti és hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez. Az őrölt kurkumát fűszerként adagolhatjuk egyes ételekhez, a feketebors felerősíti a hatását, és mivel hatóanyaga, a kurkumin zsírban oldódik, érdemes így fogyasztanunk, a kókuszhoz például remekül illik.

Fahéj
Talán nem is gondolnánk, hogy a fahéj igazi tápanyagbomba. Nemcsak a rák, de az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór megelőzésében is segíthet, valamint enyhíti a cukorbetegség tüneteit. Támogatja a keringési rendszer egészségét és antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök ellen. Azért csak óvatosan vele! - bővebben itt olvashat a fahéj veszélyeiről.

Kakaó
A kakaó áldásos hatásairól nem kevesek örömére már több tanulmány is született, nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mekkora mennyiség szerepel a finomságból az étrendünkben. A legegészségesebb nem meglepő módon a nyers kakaó, mely abból adódóan, hogy feldolgozatlan, a legtöbb tápanyagot tartalmazza: négyszer annyi benne az antioxidáns, mint a feldolgozott kakaóban, emellett tartalmaz vasat, magnéziumot és káliumot, valamint omega zsírsavakat.

Kendermag
Bár a kendermagot talán nem annyira a reformtáplálkozásban betöltött szerepéről ismerjük, mégsem árt tisztában lenni azzal, hogy miért érdemes bevennünk az étrendünkbe. Legnagyobb érdeme, hogy teljesértékű fehérjét tartalmaz és megtalálhatók benne az esszenciális aminosavak. Emellett más vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása is, melyek létfontosságúak a jó közérzethez, mint a vas, a B6 vitamin, a cink, a mangán, a magnézium és a foszfor. A kendermagot szórhatjuk levesbe, salátára, tésztára, őrölt, porított formában turmixokba, süteményekba keverhetjük.

Cékla
A cékla áldásos hatásairól sokat hallani, és különösen a tavaszi méregtelenítés idején vehetjük hasznát, mert nemcsak természetes tisztítóhatással bír, de ezzel együtt növeli az energiaszintünket is, valamint magas a vastartalma. Érdemes naponta fogyasztanunk.


Elsődleges kép (kurkuma) forrása: flickr / Szerző: Steven Jackson

További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva.

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. a fűszerek lehetséges allergiás reakcióinak elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például biobolt tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: mindbodygreen.com

A rovat új hírei

Hasonló