Ezért ne dobjuk ki a kávézaccot!

Magazin

2015/05/21

Érdemes félretennünk a zaccot, miután lefőtt a kávé. Következzék 7 remek módszer a kávézacc újrahasznosítására.

A kávézacc hasznosítása a jó öreg házi praktikák közé tartozik, de azért innovációk is akadnak a témában. Nagyanyáink a szobanövényeket táplálták vele vagy szagelszívónak használták, emellett a bőrápolásban is számíthatunk rá. És ez még nem minden!

Rovarriasztó
Érdemes kávézaccal körbeszórnunk a növényeket, ha szeretnénk távol tartani tőlük az olyan kártveőket, mint a hangyák vagy csigák. Sőt, állítólag a kisebb emlősök ellen is beválik, ha narancshéjjal vagy rozmaringolajjal keverjük.

Növénytáp
Ha savasabb talajt kedvelő növényünk van, mint az azélea, hortenzia, rododendron, kamélia, rózsa, nyugodtan táplálhatjuk a földjét kávézaccal. Keverjük össze egy kis komposzttal, száraz levelekkel vagy szalmával és szórjuk a növény töve köré. Így nitrogént, káliumot és magnéziumot juttatunk a földbe. Ha teljesértékű trágyát akarunk gyártani, akkor érdemes fahamuval kevernünk a zaccot. Nemcsak a virágok, de egyes zöldségek is meghálálják az effajta, különleges gondoskodást. A répamagokat például érdemes még a vetés előtt zaccba kevernünk, hogy megkapják a kezdeti lökést a fejlődéshez.

Szagtalanító
A hűtő szagosodásának problémája legtöbb háztartásban ismerős lehet. Erre adhat megoldást a hűtő mélyére rejtett kávézacc, mely a szódabikarbónához hasonlóan elnyeli az ételszagot. Töltsünk meg vele egy nyitott edényt, és néhány hétre tegyük a hűtőbe, majd öntsük ki – akár a virágföldre, akár a komposztba.

Mosogatószivacs
Ha a durvára őröltebb zaccot egy törlőrongyba csavarjuk, alkalmas eszközt kapunk arra, hogy az edényekre ragadt, makacs ételmaradékot eltávolítsuk. Az anyaggal így kíméletesen dörzsölhetjük le a foltokat, mert nem károsítja az edény felületét.

Bőrradír
Ha már a kávézacc dörzstulajdonságainál tartunk, ezt a bőrünkön is kipróbálhatjuk. Kiváló bőrradírt készíthetünk, ha a zaccot melegvízhez vagy valamilyen természetes olajhoz adjuk. Ezután nincs más dolgunk, mint zuhanyozás közben átdörzsölni vele a testünket. Nemcsak a bőrünk lesz hálás, de a keringésünket is élénkíthetjük így. Ha a zacc önmagában túl puha lenne, keverhetünk hozzá cukrot vagy mákot. Ebben a cikkünkben két kávézacc alapú bőrradírt is bemutattunk több más természetes bőrápolóval együtt.

Arcápoló
A fentiek elolvasása után bátran kijelenthetjük, hogy ennyiben nem merül ki a kávézacc felhasználása a szépségápolásban: Nemcsak radírozhatunk, de táplálhatunk is vele. Keverjünk össze két evőkanál kávézaccot ugyanennyi kakaóporral, adjunk hozzá három evőkanál biotejet vagy tejszínt és egy evőkanál mézet. Ezzel készen is van a természetes antioxidáns, alfa-hidroxilsavas bőrápoló, melyet arcmaszkként alkalmazhatunk.

Kép forrása / Szerző: Christian Kadluba

Hajkondicionáló
Ha biosamponnal vagy más természetes szerrel mosunk hajat, előfordulhat, hogy nehezen tudunk megszabadulni az adott anyag maradványaitól. Ebben segíthet a kávézacc, mely egyben kondicionálóként is működik és csillogóvá, dúsabb hatásúvá teszi a hajat. Még samponozás előtt dörzsöljük be a zaccot a vizes hajba, és csak aztán mossuk meg. Az öblítésnél észrevehetjük, hogy könnyebb dolgunk van.

És ha már a kávénál tartunk, érdemes szót ejtenünk két ökotudatos innovációról is, az ültethető kávéspohárról, valamint a kávézaccból készített cipőkről.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: naturallivingideas.com, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Kávé és fenntarthatóság

Országunkban a kávé a legnépszerűbb élvezeti cikkek egyike, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik.

Bőrápolók a konyhából

Tekintsünk egy kicsit más szemmel az egyes alapanyagokra! Arclemosót, arcpakolást, sőt, bőrradírt is rejthet a konyhánk.