Kávé és fenntarthatóság

Magazin

2015/04/24

Vajon ennyire szeretjük a kávét, vagy csak ilyen nehezen térünk magunkhoz reggel ébredés után? Országunk egyik legnépszerűbb élvezeti cikkéről van szó, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik. Termesztése és feldolgozása komoly környezeti és gazdasági hatással bír, mely milliók életét befolyásolja.

Aktuális helyzet
A boltok, áruházak, kávézók széles kávé palettájára gondolva, különös belegondolni, hogy a világ kávétermelése veszélyben lehet és rövid időn belül hiány léphet fel a szükséges intézkedések hiányában - akárcsak a kakaó esetében. Az élelmiszerforrások nem tudnak lépést tartani a népesség növekedésének mértékével, így ha a tendencia folytatódik a kávéárak drasztikus emelkedésére lehet számítani 2050-ig. Brit szakemberek jelenleg is keresik a legmegfelelőbb kávébabot, erről itt írtunk.

A kávéról
A kávé világszerte népszerű élvezeti cikk, amelyet különböző kávéfajok magjainak feldolgozásával állítanak elő (szemes kávé, pörkölt kávé, babkávé, őrölt kávé). A kávécserjék fejlődéséhez trópusi feltételek szükségesek, ahol adott a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C fok körüli hőmérséklet. A robuszta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

Az elmúlt néhány évtizedben a kávéfogyasztás globális méretet öltött, a becslések szerint évente 500 milliárd csésze készül belőle világszerte. Mivel a kávé számos fajtája közül, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, az arab kávét (Coffea arabica) termesztik, a növénykutatók attól félnek, hogyha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések igaznak bizonyulnak, az arab kávé 2080-ra eltűnhet.

A kávé hatásai
A kávé, serkentő hatású a központi idegrendszerre, stimulálja az érrendszert, vizelethajtó hatása van. Fő hatóanyaga a koffein, ami bár nem szünteti meg a fáradtságot, előállít egy olyan állapotot, amit a szervezet energikusságnak, éberségnek érzékel, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. Nehezen induló reggeleken, fárasztó munkanapokon, többek között ezért is fogyasztják annyian. Vagy csupán az élvezet kedvéért, a köré épülő közösségi élmény miatt.

Kávé és fenntarthatóság
Kávéfogyasztó tehát egyre több van a Földön, miközben egyre kevesebb a kávé. Az is tény, hogy a klímaváltozás miatt az arab kávé termőterülete valószínűleg drasztikusan csökkenni fog. - Létezik azonban, az úgynevezett fair trade kávé, amelynek előállítása során különböző ellenőrző rendszerekkel védik a termelők érdekeit. Csak azok a kávétermelő gazdaságok kapnak ilyen igazolást, amelyek a termelés minden aspektusára kiterjedően teljesítik azokat a speciális követelményeket, amelyek a környezetvédelemre, alkalmazottak jogaira, jólétére, termelő közösségek érdekeire vonatkoznak.

A globális kávéiparban a Rainforest Alliance (RA) tanúsítás ösztönzi a termesztőket a fenntarthatóságra. Több mint 150 évvel ezelőtt az erdő állatai és madarai békésen együtt éltek a tradicionális kávétermesztési móddal, a kávétermő területeket nem lehetett megkülönböztetni az őket körülvevő erdőtől. A 70-es években azonban megkezdődött a hagyományos kávétermesztés feladása, az erdők kivágása az első hibrid kávécserje elültetésével. Rainforest Alliance Certified gazdaságokban viszont a kávé a természettel harmóniában terem meg, a talaj, az állat – és növényvilág védett, a szemét mennyisége csökkentett és visszaforgatott.

Összegzés
Ma alapvető élvezeti cikknek tekintett termékek – köztük a kávéval – rövid időn belül luxuscikkeké válhatnak. Megoldást jelenthet a fenntarthatóság, amelyet szerencsére napjainkban egyre több nagyobb vállalat vall magáénak. Keressük tehát a „fair trade”, „rainforest alliance certified”, „fenntartható gazdálkodásból származó” megnevezéseket a csomagoláson!

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Bőrápolók a konyhából

Tekintsünk egy kicsit más szemmel az egyes alapanyagokra! Arclemosót, arcpakolást, sőt, bőrradírt is rejthet a konyhánk.