Papírtányér kéretlen levelekből, levélszemétpréselővel

Magazin

2015/09/12

Az ausztrál tervező nem hajítaná egyből a kukába a levélszemetet. Andrew Simpson 2014-ben kitalált levélszemétpréselőjével alkot papírmasétányérokat hulladékpapírból.

Nagy kereslet van manapság a papírtányérokra és más, eldobható piknikalkalmatosságokra, ám a kényelemnek, amit az jelent, hogy nincs gondunk a mosogatásra, ára van: egyetlen papírtányér elkészítéséhez körülbelül két liter vízre van szükség, és akkor még a faanyagról és az áramról nem is ejtettünk szót. Ráadásul, mivel épp az a lényeg, hogy ne kelljen mosogatni, ezeket az edényeket újrahasznosítani sem lehet, és nem is minden esetben komposztálhatók.

Hogy a különböző eszközök előállítása - beleértve a gépkocsikat is, illetve élelmiszerek mekkora vízfelhasználással járnak, arról itt írtunk.

A papírtányér tehát többnyire nem egy környezettudatos választás. - Kivéve, ha újrahasznosított alapanyagból készül. Legalábbis, így gondolkodott az a kísérletezőkedvű ausztrál tervező, Andrew Simpson, aki megalkotta a varázslatos levélszemétpréselőt, mellyel a papírhulladékból készült papírmasszából egy egyszerű mozdulattal kis papírtálkákat formázhatunk. Ehhez nem kell más, mint maga a papírhulladék, víz, turmixgép, és persze a levélszemétpréselő.

Simpson igyekszik tehát átírni azt, ahogyan a postaládánkba érkező papírszemétről gondolkodunk. Ahelyett, hogy felesleges pazarlásnak ítélnénk, úgy is tekinthetünk rá, mint házhoz érkező, folyamatos cellulózutánpótlásra. Miért ne használhatnánk fel, mielőtt a szelektívbe dobjuk vagy komposztáljuk?

Az eszköz gondolatébresztő lehet abból a szempontból, mit is kezdhetünk a másra nem használható papírokkal. Sőt, az alkotókedvűek némi kísérletezés árán enélkül is készíthetnek papírmaséból tányérokat.

Az EU-n belüli papír- és egyéb hulladék helyzetet átfogóan mutatja be ez az írás.


Fotók forrása, további érdekes képek és projektek az alkotó, Andrew Simpson weboldalán.


forrás: sustainablog.org, treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló

Papírvilág a természetért

A WWF stábja egy rövid interjút készített az alkotókkal, a film keletkezéséről és a természetvédelemhez fűződő viszonyukról.

Újságpapírból tárolók

Régi magazinok, újságok, napilapok... - Némi kreativitással egyedi, környezetbarát tárolókat készíthetünk belőlük.

A rovat legolvasottabbjai