Ők az idei Oscar-díjátadó ökosztárjai

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/03/08

A leghíresebbek között is van, aki alaposan meggondolja, mire költ, és mennyit fogyaszt. Lássuk, mit tesznek az idei Oscar jelöltjei és győztesei azért, hogy az unokáiknak is legyen hol élniük.

Bár Hollywood még nem a környezetvédelem fellegvára, és a gazdagság sem jár mindig együtt a tudatos életmóddal, vannak sztárok, akiknél a zöld elkötelezettség nem merül ki a hibridautóban és a nyerskosztban.

Az emberiség utolsó órája
Nem véletlen, hogy Leonardo DiCaprio Hollywood egyik legismertebb zöld figurájává vált az utóbbi évek során. A színész minden alkalmat megragad, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel cselekvésre buzdítsa fotelben ücsörgő honfitársait. Alapítványt hozott létre a Föld veszélyeztetett természeti kincseinek védelmére, sőt, társszerzője és narrátora a 2007-ben készült, "Az utolsó óra" című dokumentumfilmnek, amely radikális képekkel mutatja be a klímaváltozás hatásait és a Föld pusztulását.


Noha DiCaprio nem olyan színész hírében áll, aki elutasítaná a luxust, háztartásában is áthatóan érvényesül az „öko” szemlélet. Az újrahasznosítás jegyében készült, ruhagyárból kialakított Greenwich Village-i lakása maximálisan szem előtt tartja az egészséges életmód követelményeit. Bizony, kevés híresség mondhatja el magáról, hogy odahaza egy C-vitaminos zuhanyzó várja. :)


Az agyunk, mint természeti erőforrás

Az Oscar-győztes Cate Blanchett hazája, Ausztrália azt a nem túl előkelő rekordot tudhatja magáénak, hogy ott a legnagyobb az egy főre eső széndioxid kibocsátás. A színésznő minden követ megmozgat, hogy változzon ez a nem túl fényes statisztika. 2011-ben alaposan megosztotta rajongóit azzal, hogy részt vett a széndioxid-adó bevezetéséért kampányoló reklámban.

Elkötelezettségét persze nem csak szavakkal, hanem életmódjával is alátámasztja: Nemrég vállalta, hogy saját háztartásának széndioxid-kibocsátását csökkenti, nem kevesebb, mint évi 13.300 kg-al. Ennek érdekében az apró trükköktől a nagyobb beruházásokig szinte mindent bevetett. Víztakarékos zuhanyfejet használ, hideg vízben mos, háztartásának energiaellátását pedig megújuló forrásokból fedezi. Mint mondja, teljes bizalommal tekint a természeti erőforrásokra, úgy mint a napra, a szélre és persze az emberi agyra.


Az ecet a legjobb tisztítószer

"Ha nem tudod kimondani a nevét, inkább ne is edd meg" - vallja a Gravity sztárja, Sandra Bullock, aki messziről elkerüli a vegyszereket és gyanús adalékanyagokat. A színésznő nemcsak az élelmet szerzi megbízható forrásból, de a takarítás kellékeit is gondosan megválogatja. Oprah-nak adott interjújában a bioháztartással kapcsolatos hétköznapi praktikáit osztotta meg a nagyérdeművel. Igyekezett meggyőzni őket, hogy az ecet, a citrom és a szódabikarbóna legalább olyan hatékonyak, mint a drága és veszélyes vegyi anyagok. Sandra Bullock texasi éttermében is az ökotudatosságot népszerűsíti, és bár a házhozszállítás nincs tiltólistán, például az ételek csomagolásai cukornádból készülnek, így könnyedén lebomlanak.


Kevesebb tévé - több valódi étel

Meryl Streep, a legtöbb Oscar jelöléssel büszkélkedő színésznő rutinos környezetvédő hírében áll, aki bizony a legapróbb részletekre is odafigyel. Főként helyi termelőktől vásárol, sőt, előnyben részesíti az ökoruhákat is. Figyelme még a ’80-as években irányult az élelmiszeripar piszkos trükkjeire, amikor egy környezetvédelmi szervezet jelentésében az ételekben található vegyszerekről olvasott.

A látottak akkora hatással voltak rá, hogy hamarosan megalapította a Mothers and Others nevű szervezetet, amely az étel-tudatosság terjesztését, és a vegyszerek elleni küzdelmet tűzte ki célul. Bár a csoport a 2000-es évek elején megszűnt, a színésznő továbbra is részt vesz a tiszta élelmiszerek és a tiszta víz melletti kampányokban. Véleménye szerint mindenkinek alapvető joga, hogy tisztában legyen a vásárolt termékek származási helyeivel. A felelős vásárlás "hírnöke" bizony nem rejti véka alá "öko" nézeteit. Egy alkalommal a televíziózás kapcsán nyilatkozott szókimondóan: "ha az emberek átgondolnák mire van valójában szükségük, az új tévécsatornára szánt pénzt hasznosabb dolgokra költenék."


Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Siebbi

 

A rovat új hírei

Hasonló

Zöld hírességek | 4. rész

Sorozatunk következő részében olyan zöld szervezeteket és kampányokat mutatunk be, melyekhez világsztárok is csatlakoztak.

Zöld hírességek | 3. rész

Sorozatunk harmadik részében ismét bemutatunk néhány csillagot, akik meglehetősen sokat tesznek a környezetvédelemért.

Zöld hírességek | 1. rész

A most következő híres személyek befolyásuk felhasználásával hirdetik a környezettudatos életmód fontosságát.