Zöld hírességek | 2. rész

Magazin

2015/06/05

Sztárok, akik azon túl, hogy a rivaldafényben tündökölnek, a környezetvédelem elkötelezett hívei is. Első cikkünk folytatásában újabb hollywoodi sztárokat mutatunk be, akik életében nagy szerepet játszik a környezet- és egészségtudatos gondolkodásmód.

Leonardo DiCaprio
Leo magángép helyett, menetrend szerint közlekedő repülővel utazik, házán napenergiát hasznosító panelek vannak, és stilszerűen hibrid autót vezet (természetesen egy Tesla is áll a garázsában). A színész szívügyének tekinti a bolygónk sorsát. Az egy Az utolsó óra című dokumentumfilmjével foglalkozó riport kapcsán elmondta, hogy véleménye szerint a globális felmelegedés "az első számú környezetvédelmi kihívás."

Leo évekkel ezelőtt alapítványt hozott létre a Föld megmentése céljából, mely minden olyan törekvést támogat, amely esélyt ad a fenntarthatóbb, boldogabb jövőnek. Egyik korábbi közleményükben korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy az élőhelyek zsugorodása és a vadorzás miatt a bengáli tigrist a kihalás veszélye fenyegeti. Szerencsére, az alapítvány segítségével, 2 évvel ezelőtt 18-ról 50-re sikerült felszaporítani a nepáli Terai Bardia nemzeti parkban élő tigrisek számát.

Mint oly sok hírességnek, Leonak is van egy saját szigete, amelyen ugyancsak visszaköszön az ökotudatos gondolkodásmód: a Blackadore Korallzátonyon környezetbarát privát apartmanokat alakíttatott ki, sőt, a fenntarthatóság jegyében még a repülőgép kifutópályára is napelemeket szereltetett.Drew Barrymore
A sokarcú színésznő 2004-ben lett az ENSZ étkeztetési programjának éhség elleni nagykövete. 2009-ben alapította a Drew Barrymore Oktatási Alapot, mellyel támogatja az elmaradottabb régiókban élők jobb életfeltételekhez, tanulási lehetőséghez való jutását.

"Én sohasem jártam iskolába. Dolgoztam, és nem egy gyerek életét éltem. Szerettem volna többet tudni arról, hogy a kenyai gyerekek miért is annyira lelkesek és töltik meg az osztálytermeket." – mondta egy interjú kapcsán.

Barrymore a szépségipar területén is aktív, az általa alapított Flower Beauty sminkmárka szintén környezetbarát. A termékeket soha nem tesztelték állatokon, illetve minden termék, összetevő az USA-ból származik, csökkentve így a szállítás környezetterhelő hatásait.

Hollywood egyik legnagyobb zöld sztárja minden lehetőséget megragad, hogy a társadalom figyelmét felhívja a bolygó sorsára. Éppen ezért vállalta azt a kihívást is, hogy részt vesz az ún. Green Star Challenge versenyen, ahol elektromos autókkal mérték össze tudásukat a versenyzők.

Cate Blanchett
A Gyűrűk ura és az Elizabeth c. nagy sikerű filmekben feltűnő 4 gyermekes színésznő igazi zöld hírességnek számít hazájában, Ausztráliában. 2007-ben lett az  Australian Conservation Foundation nevű civil szervezet online kampányának nagykövete. A Who On Earth Cares nevezetű kampány célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a politikusokra az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése érdekében. A színésznő a brit SolarAid szervezet támogatója is, melynek célja, hogy a napelemek elterjesztésének segítségével csökkentse a szegénységet a harmadik világbeli országokban. Mégis a Blanchett nevéhez kötődő talán leglátványosabb zöld akció a Sydney Színházi Társulat védett műemléki épületének alacsony energiájú házzá történő átalakítása. A beruházás három évig tartott, mely során az épület tetejére napelemek kerültek, így csökkentették az energiaigényét, amellett, hogy hatékonyabbá tették az energiafelhasználást is. Víz-megtakarítási beruházásokat is végrehajtottak: kis vízigényű WC-re cserélték a korábbiakat, és kiépítettek egy esővízgyűjtő rendszert, melynek köszönhetően jelenleg 100%-ban tudják fedezni esővízből az épület nem ivóvíz szükségletét. Az elektronikus kommunikáció  révén csökkent a papír és nyomtatópatron hulladék mennyisége, a szerves hulladékot pedig biogáz üzembe juttatják, így hozzávetőlegesen 30%-kal csökkent az épületben keletkező hulladék mennyisége.

Ebben a korábbi írásunkban Leo és Cate mellett Sandra Bullock valamint Meryl Streep ökotudatosságáról értekeztünk az Oscar-díjátadó kapcsán. De vannak még mások is... Hamarosan folytatjuk tehát a hollywoodi hírességekről szóló cikksorozatunkat. És hogy addig se maradjunk felelősen gondolkodó sztárok nélkül, íme Harrison Ford és Arnold Schwarzenegger közös zöld akciójáról szóló cikkünk.

forrás: acfonline.org.au, lowerbeauty.com, wikipedia.org, ma.hu, divany.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Pamela Anderson a bálnákért

Pamela Anderson nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyint, hogy tiltsa meg az áthaladást egy védett bálnafaj húsát szállító Winter ...