Zöld hírességek | 3. rész

Magazin

2015/07/11

Sorozatunk harmadik részében ismét bemutatunk néhány környezettudatosan gondolkodó sztárt.

Brad Pitt
Brad Pitt Golden Globe díjas színész, filmproducer, 6 gyermekes édesapa, egyesek szerint a világon a legjobb képű férfi színész. Emellett a környezetvédelem ügyének egyik aktív harcosa. 2005-ben a Katrina hurrikán által sújtott New Orleansban, egy általa létrehozott alapítványon (Make it Right Foundation) keresztül, százötven olyan házat építtetett, amelyben zöld technológiát és anyagokat használtak fel. A színész ekkor többek között Obama elnökkel is tárgyalt, egy olyan állami projekt létrehozásának kapcsán, amely támogatja a zöld technológiájú épületek létrehozását Amerikában. Mindezekért 2009-ben kitüntetéssel jutalmazta az amerikai Green Building Council, a fenntartható energiaforrások és zöld technológiák egyik fő népszerűsítője. Feleségével, Angelina Jolie-val évi több millió dollárt fordítanak jótékony célokra. George Clooney és Matt Damon mellett Pitt az egyik alapítója a Not on Our Watch nevezetű humanitárius alapítványnak. Az amerikai Newsweek magazin a színészt nemrégiben a „15 ember, aki naggyá teszi Amerikát” csapatába sorolta.

A környezetvédelem terén elért sikereit némiképp beárnyékolja egy, az elmúlt hetekben indult dél-amerikai kampány, amelynek ő a "főszereplője". Ecuador twitteres aktivitás és online pteíció mellett nyílt levélben is feszólította a színészt, hogy ne készítsen filmet Paul Barrett The Law of The Jungle című könyvéből, amely a Chevron amerikai olajipari óriás és az ecuadori állam közötti perről szól, és amelynek megfilmesítési jogait a hollywoodi sztár vásárolta meg. Erről ítt írtunk bővebben.

Paul McCartney
Máig több mint egymillió ember - köztük néhány világsztárral az élen - csatlakozott a Greenpeace egyik kampányához, amelynek célja, hogy az Északi-sarkvidéken megszüntessék az olajfúrást és a fenntarthatónak nem nevezhető ipari halászatot. A hírességek közt van Penélope Cruz, Paul McCartney, Robert Redford, Pedro Almodóvar, Pamela Anderson, Tim Roth, Jude Law, akik együtt követelik az Északi-sark körüli lakatlan terület védetté nyilvánítását. „Valamikor, valahol gátat kell szabnunk a kapzsiságnak. Úgy hiszem, ez az idő a most, a hely pedig az Északi-sarkvidék” – nyilatkozta az egykori Beatles tag, Paul McCartney, a Rio de Janeiró-i kampányindítón. Természetesen lányáról, Stella McCartney divattervezőről sem szabad megfeledkezni, aki évek óta vegetáriánus, zöld szemléletét pedig igyekszik kiterjeszteni a divat világára is.

Röviden a Greenpeace kampányáról: A savethearctic.org webcímen útjára indított online petíció célja az Északi-sarkvidék vizein megvalósuló olajfúrások megállítása. A szervezet álláspontja az alábbi: "Ugyanazok a piszkos energiacégek, amelyek elsősorban felelőssé tehetőek az Északi-sark olvadásáért, most az olvadó jégből igyekeznek hasznot húzni. Ezek a vállalatok új olajmezőket akarnak feltárni, hogy várhatóan 90 milliárd hordónyi olajat termelhessenek ki onnan. Ez rengeteg pénzt jelent számukra, de csak három évre elegendő olajat a világnak. Korábban titkosított kormányzati dokumentumok azt írják, hogy a fagyos vizeken történő olajkiömlések felszámolása „szinte lehetetlen”, és az elkerülhetetlen hibák megsemmisítenék a törékeny sarki környezetet. Az Északi-sarkvidéken való fúráshoz az olajcégeknek el kell vontatni a jéghegyeket a fúrótornyok elől, és hatalmas tömlőkkel kell meleg vizet locsolniuk az úszó jég megolvasztására. Ha hagyjuk, hogy ezt megtegyék, egy végzetes olajkatasztrófa bekövetkezése csak idő kérdése lesz. Láttuk, milyen hihetetlenül nagy károkat okozott mind az Exxon Valdez, mind a Deepwater Horizon katasztrófája – nem engedhetjük, hogy ugyanez az Északi-sarkvidéken is megtörténjen."

Ian Somerhalder
Ian Somerhalder, korábban modell, ma a Vámpírnaplók sztárjaként ismert színész, igazán sokat tesz azért, hogy jobbá tegye környezetét. Azok közé a hírességek közé tartozik, akik aktívan részt vettek a Deepwater Horizon olajfúró torony 2010. április 22-ei katasztrófája utáni segítségnyújtásban. Támogatja a St. Tammany Humane Society állatvédő szervezetet, 2010 novemberében ő volt a szervezet jótékonysági rendezvényének a házigazdája. 2010. december 8-án, a 32. születésnapján létrehozta alapítványát, ahol a befolyt adományokat arra használják, hogy szakszerű orvosi ellátást biztosítsanak a kóbor állatok számára, illetve céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét a bolygónk sorsát érintő kérdésekre és a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” elvre.

„Ebben az évben ajándékok helyett az a születésnapi kívánságom, hogy gyűljünk össze, és gyűjtsünk adományokat, hogy támogathassuk azokat a projekteket, amelyek védik a lakóhelyünket és gondozzák a szőrös barátainkat.” – nyilatkozta a színész, alapítványának létrehozásának évében egy interjún.

Ian nem csak a környezetvédelem ügyét tekinti sajátjának, küzd az egyenlő bánásmódért is: Candice Accolával, a Vámpírnaplók másik sztárjával karöltve támogatják a „Lesz ez jobb is!” projektet, amelynek célja, hogy megakadályozza az öngyilkosságot az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) kamaszok körében.


Képek forrása:
Brad Pitt - Wikipedia, Forrás: Brad Pitt flickr
Paul McCartney - Wikipedia, Forrás: Paul McCartney flickr
Ian Somerhalder - Wikipedia, Forrás: Ian Somerhalder flickr


A rovat új hírei

Hasonló