BAFTA-díj: újabb hollywoodi esemény lett zöld!

Hír

írta: MTI
2020/02/03

Karbonsemlegesen rendezte meg a brit filmakadémia vasárnapi díjátadó gáláját Londonban. A ceremónián újrahasznosított anyagokból készült vörös szőnyeg várta a sztárokat és a díjátadó utáni fogadás menüjét is a fenntarthatóság jegyében állították össze, bár nem lett teljesen vegetáriánus.

A 73. BAFTA-díjátadó ceremónia szervezői arra törekedtek, hogy a rendezvény minél zöldebb legyen. A Royal Albert Hallban a gáláról kitóduló vendégeket főleg növényi alapú fogások várták, de csirke is választható volt.

Ugyanakkor azok a vendégek, akik ragaszkodtak a tisztán növényi alapú étkekhez - hasonlóképpen ahhoz a menühöz, amelyet a Golden Globe-gálán és az Oscar-jelöltek ebédjén szolgáltak fel - csirke helyett a vega előétel és a vega desszert között illatos lencsét ehettek karfioltortával, ír burgonyapürével és sült zöldségekkel.

A BAFTA emellett számos más lépést is tett a ceremónia karbonsemlegességének biztosításáért -  idézte Pippa Harrist, a szervezet elnökét a The Hollywood Reporter.

A legjobb filmnek járó BAFTA-díjat a Brit Film- és Televíziós Akadémia 1948 óta ítéli oda. Kezdetben a legjobb filmet és a legjobb brit filmet jutalmazták. Ma már több kategóriában is osztanak ki díjat: Legjobb film; Legjobb brit film; Legjobb nem angol nyelvű film.

A sztárokat elektromos autóval szállították a gálára, a vörös szőnyeg megvilágítását pedig első ízben cserélték le teljesen energiatakarékos LED-lámpákra. Maga a vörös szőnyeg is száz százalékban újrahasznosított anyagból készül.

A sztároknak szánt szokásos ajándékokat - pezsgőt és drága kozmetikai cikkeket - rejtő csomagokat pedig vékony pénztárca méterű - fenntarthatóan készült - tasakokra cserélték, amelyben utalványok voltak.

A szervezők a ceremónia minden részletét környezetvédelmi szakértőkkel elemezték, még a belépők is száz százalékban újrahasznosított anyagból készültek, a szokásos brossúrák számát pedig radikálisan csökkentették, és mindenkit a digitális változatok felé tereltek.

"A többszöri felhasználhatóságon, újrahasznosításon és a fenntarthatóságon van a hangsúly. De a kirakós utolsó darabja, hogy azokat a dolgokat is ellentételezzük, amelyekre nincs hatásunk" - mondta Harris.

Ez utóbbi miatt a BAFTA felvette a kapcsolatot a Mossy Earth szakértőivel, hogy a rendezvény szénlábnyomát egy erdő ültetésével is csökkentsék. A skóciai fatelepítéssel egyebek mellett a filmakadémia stábjának utazásai és a vendégek légi forgalma okozta szénkibocsátást akarják semlegesíteni.

"Már nem elég, ha csak többet teszünk. Mindenkinek össze kell fognia. Éghajlati vészhelyzet van, és mindenkinek meg kell hoznia ezeket a döntéseket, és kiállni mellettük. Lesznek, akik forgatják a szemüket, de kit érdekel?" - fogalmazott Harris.


Kép forrása: en.wikipedia.org / Szerző: Hraybould

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Zöld hírességek | 4. rész

Sorozatunk következő részében olyan zöld szervezeteket és kampányokat mutatunk be, melyekhez világsztárok is csatlakoztak.

Zöld hírességek | 3. rész

Sorozatunk harmadik részében ismét bemutatunk néhány csillagot, akik meglehetősen sokat tesznek a környezetvédelemért.

Zöld hírességek | 1. rész

A most következő híres személyek befolyásuk felhasználásával hirdetik a környezettudatos életmód fontosságát.