Zöld hírességek | 4. rész

Magazin

írta: Tóth Judit
2015/10/21

A sztárok szívesen adják nevüket jó ügyekhez. És nem csak azért, mert ez jót tesz saját hírnevüknek. A többség, bízzunk benne, valóban szeretné egy kicsit jobbá tenni a világot. Sorozatunk következő részében olyan zöld szervezeteket és kampányokat mutatunk be, melyekhez világsztárok is csatlakoztak.

Egy gyümölcsöző együttműködéshez persze az is kell, hogy a kampány arcának választott sztár ne csak nagyon híres, de hiteles is legyen. Hisz elég egyetlen kompromittáló hír és nemcsak a sztár kerül kínos helyzetbe, de az általa képviselt ügyre is árny vetül. Ezt történt nemrégiben a világ jelenlegi első számú fiúbandájával, a One Direction-nel is. A csapat egy nemzetközi kampányhoz csatlakozott, és a klímavédelem fontosságára hívta fel a tinédzserek figyelmét. A  cél kétségkívül nemes, az együttes részvételét azonban mégis sokan kritizálták; miközben ugyanis a fiúk a klímaváltozás problémájáról beszélnek, magánrepülőgéppel járják a világot. Ráadásul nem is eggyel; négyen, két külön géppel röpködnek.

Szerelmes dal a Földhöz
Idén decemberben Párizsban tartják a klímacsúcsot, melynek legfőbb célja egy olyan megállapodás tető alá hozása, mellyel elérhető, hogy a század végéig az emberiség két fok alatt tudja tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését. Ahogy közeledik az időpont, egyre másra lendülnek akcióba a sztárok is. Ki-ki a maga módján próbál nyomást gyakorolni a világ vezetőire, hogy fogadjanak el végre egy olyan közös megállapodást, mely tényleg hatékony lépésekre kötelezi a Föld országait.

Néhány zenész- többek között Paul McCartney, Sheryl Crow, Jon Bon Jovi, Sean Paul, Fergie, Leona Lewis- egy közös dallal szeretné felhívni a világ figyelmét a problémára. Remélik, rendhagyó szerelmi vallomásuk, a „Love Song to the Earth” sok mindenkihez eljut és talán a legendás We Are The World című dalhoz hasonló karriert fut majd be.

A klímaváltozás problémája az idei Emmy díjátadón is téma volt. A résztvevők, köztük sok sztár, zöld szalagot tűzött a ruhájára, melyen a klímavédelmi akciót követelő  #DemandClimateAction felirat állt. A televíziós  díjátadó résztvevői, a Nemzeti Erőforrás Védelmi Tanács (National Resources Defense Council) által elindított kampányhoz csatlakozva, így akartak üzenni a világ vezetőinek.

A szavak helyett végre cselekvést sürgetnek azok az ismert emberek is, akik egy nyílt levélben kérték a világ vezetőit, hogy tegyenek határozott lépéseket a klímaváltozás megfékezésére. A nyílt levelet  többek között olyan nevek írtak alá, mint Sting, Shakira, Ben Affleck, Matt Damon, Bono, Mia Farrow vagy Hugh Jackman.

Az aláírók többsége  már régóta aktív környezetvédelmi és humanitárius kérdésekben. Bono a sztárvilág egyik legnagyobb aktivistája, nevéhez számos kampány és jótékonysági kezdeményezés kötődik, főleg Afrikát érintő humanitárius problémákkal kapcsolatban. Sting az esőerdők védelmében hozta létre alapítványát, mely már húsz éve működik. Matt Damon alapítványa, a Water.org Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, helyi partnerek bevonásával biztonságos vízvezetékrendszereket épít ki és juttat ezáltal több tízezer embert ivóvízhez.

George Clooney megvédi az Északi-sarkvidéket
A Greenpeace 2012-ben indította el a „Save The Arctic” azaz Mentsük meg a sarkvidéket! elnevezésű kampányát, melynek célja, hogy globális védelmet kapjon az Északi-sarkvidék. A kampány résztvevői követelik, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot. A kampányhoz eddig már  világszerte 7, 5 millióan csatlakoztak, Magyarországról 75 ezren írták alá a szervezet petícióját.

A kampány mellé sztárok is felsorakoztak, szép számmal. Hatvanan például a világhírű divattervező, Vivienne Westwood által tervezett pólóban álltak modellt. A képeken többek között Judi Dench, George Clooney, Hugh Grant, Terry Gilliam, Chris Martin, Kate Moss, Naomi Campbell, Pierce Brosnan vagy a Trónok harca Arya Starkját játszó Maisie Williams látható. A fekete-fehér fotókból egy kiállítást is rendeztek, nem is akárhol; a londoni metróban, a Shell központjának tőszomszédságában.

A Save the Arctic kampány egyik leglelkesebb támogatója a sztárok közül valószínűleg Emma Thompson, aki egy hónappal ezelőtt Greenpeace-aktivistákkal együtt egy hatalmas jegesmedve szobrot a vontatott a Shell londoni székháza elé. Most, hogy a cég bejelentette, levonul az Északi-sarkról, az Aurora névre keresztelt jegesmedve is költözik. Hamarosan Párizsba utazik, hogy a decemberben kezdődő klímacsúcson követelje a világ vezetőitől, hogy tegyenek határozott lépéseket a klímaválság megakadályozásáért.

Vegán sztárok az állatokért
A világ leghíresebb álattvédő szervezete, a PETA ( People for The Ethical Treatment of Animals - itt írtunk róluk) is előszeretettel kér fel sztárokat egy-egy kampányhoz. Szőrmeellenes plakátjaikon feltűnt már Pamela Anderson, Eva Mendes és Penelopé Cruz is. 
Natalie Portman is szívesen csatlakozott az állatok jogaiért harcoló szervezethez, és ő valóban hiteles is ebben a szerepben, hisz hosszú ideje egyáltalán nem eszik húst.
A színésznő vegán életmódot követ, azaz nem fogyaszt és nem is visel semmi állati eredetűt. Még tinédzser korában hagyta el a húst az étrendjéből, 2009 óta pedig – terhességét leszámítva – vegán. A változást Jonathan Safran Foer híres könyve, az Eating Animals hozta el számára, melyben a szerző részletesen ír arról, milyen körülmények között nőnek fel a haszonállatok, és min mennek keresztül, mire eljutnak a tányérunkig.

A PETA által 2012-ben a legszexibb vegán férfinak választott Woody Harrelson is híres állat- és természetvédő, számos zöld kampányhoz adta már az arcát, és olyan is volt, mikor a rendőrség vitte el egy aranybánya elleni tüntetésről. A színész sok más mellett részt vett például a PETA laboratóriumi csimpánzok megmentésért folytatott kampányában, de felemelte szavát a külszíni bányászat ellen, mely komoly károkat okoz a természeti környezetben és az újrahasznosított papír nagyobb térhódításáért is kampányolt már.


Képek forrása:
George Clooney - Wikipedia, Szerző: Michael Vlasaty
Jon Bon Jovi - Wikipedia, flickr, Szerző: Rosana Prada
Natalie Portman - Wikipedia (módosult kép), flickr, Szerző: John Steven Fernandez


A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai