A klímaváltozás újabb áldozata egy alaszkai falu - Lakói tegnap tartottak szavazást saját áttelepítésükről!

Hír

írta: ecolounge
2016/08/18

Shishmaref lakói kedden szavaztak arról, hogy menni vagy maradni szeretnének. - Az Egyesült Államok történetében ez lehet az első település, melyet a klímaváltozás miatt átköltöztetnek.

Shishmaref lakói kis többséggel szavaztak arra, hogy átköltöztessék falujukat. - 89-en az áthelyezésre, míg 78-ra a maradásra tették a voksukat és arra, hogy harcoljanak az emelkedő vízszinttel – mondta Donna Barr, a Shishmaref-i tanács titkára. A településnek majdnem mind a 169 regisztrált szavazója részt vett a döntésben, az eredmény pedig nemcsak gyakorlati teendőket von maga után, de szimbolikus is, hiszen a több, mint 500 éves település lakói ezzel egy életforma feladása mellett is döntöttek.

Most azon kell gondolkodniuk, hogyan fogják finanszírozni az áttelepülést. A kérdés egyébként már 15 éve is felmerült, a lakók akkor még a maradás mellett döntöttek. – "15 éve a költözés becsült költsége 180 millió dollár volt, azóta gondolom, sokkal többe kerül. Valószínűleg a finanszírozás miatt az áttelepülés már nem a mi életünkben fog megvalósulni" – tette hozzá Barr.

Kép forrása

Shishmaref a Csukcs-tengeren található Sarichef-szigeten helyezkedik el és csak repülővel, hajóval illetve hójáróval lehet megközelíteni, amikor elég vastag a jég. A Bering-szorostól északra, és Nome városától 123 mérföldnyire található, vagyis meglehetősen közel fekszik a sarkkörhöz. A körülbelül 650 lakos nagyrésze az inuit Inupiat törzs tagja. Ők már évtizedek óta tanúi annak, ahogy a felmelegedés eredményeként a víz gyakorlatilag fokozatosan elnyeli a szigetet, (szerk: az egyre kiolvadó permafroszt szintén fokozza a partmenti eróziót. A permafrotszról, pontosabban annak és a metánnak az összefüggéséről itt írtunk). A nehézségeket növeli, hogy a falu házainak többsége kézzel készült, ezek közül többet már elmosott a víz, másoknak beljebb kellett költözniük a partok közeléből.

Kép forrása / Szerző: Tony Weyiouanna

Esau Sinnok, shishmaref-i őslakos és sarkvidéki ifjúsági nagykövet esszét is írt a problémáról, melyben megemlíti, hogy a sziget 1980 óta majdnem 3000 lábnyi földterületet vesztett a partmenti eróziónak köszönhetően.

Egy kormányzati tanulmány szerint legalább 31 alaszkai falu néz szembe hasonló kihívásokkal, és ezek közül többen is fontolgatják a költözést, a legtöbben azonban nem jogosultak állami támogatásra. A felmelegedés ugyanakkor nemcsak az életteret veszélyezteti, hanem az élelemszerzést is megnehezíti. A lakók eddig nyaranta szedret és áfonyát gyűjtöttek, télen halásztak, de mint Sinnok mondja, évről évre egyre nehezebb megszerezniük a téli betevőt, és egyre nehezebben közlekednek, mivel a téli jég már nem októberre, hanem decemberre válik csak járhatóvá.


Kiemelt kép forrása / Szerző: Bering Land Bridge National Preserve

 

forrás: edition.cnn.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló