Országok, melyek hamarosan eltűnhetnek

Magazin

2014/06/05

Míg a bolygó bizonyos területein terjeszkedik a sivatag, más részeit néhány évtizeden belül elboríthatja a víz.

A klímaváltozás többé-kevésbé minden ország időjárását befolyásolja, ám a legkiszolgáltatottabb helyzetben a leginkább elmaradott térségek vannak, egyrészt fekvésük miatt, másérszt mert nélkülözik a megoldáshoz szükséges erőforrásokat. A következő évtizedekben így nemcsak a föld vízháztartásának változásával, de a klíma-menekültek tömegeivel is számolnunk kell.

Az éghajlatváltozással növekszik a csapadék mennyisége, eloszlása pedig egyre szélsőségesebbé válik. Míg a legtöbb eső az északi és a déli pólus közelében várható, a trópusi területek még szárazabbak lesznek a hőmérséklet emelkedésével. Az elsivatagosodásnak leginkább kitett területek az egyébként is száraz vidékek, sivatagok: az afrikai Száhel-övezet, Belső-Ázsia, Ausztrália és Dél-Európa, míg a vízszint emelkedése a szigetvilágot érinti a legérzékenyebben.



Növekvő sivatagok
Az előrejelzések szerint az elsivatagosodás 2030-ra mintegy 40 országot érinthet, a leginkább veszélyeztetett területek Nyugat-Afrikában találhatók: Benin, Burkina, Faso, Gambia, Guinea-Bissau, Mali, Niger. Ugyanakkor, a fejlettebb országok is felkészülhetnek a vízhiányra: Ausztráliát, a mediterrán térséget, és a Fekete-tenger vidékét is nagy valószínűséggel utolérheti a kiszáradás, valamint Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Oroszország és Ukrajna is számolhat a klímaváltozás súlyos következményeivel.

Az UNCCD (Egyesült Nemzetek egyezménye az elsivatagosodás ellen) 2010-es adatai szerint évente körülbelül 12 millió hektrányi földet tesz mezőgazdasági termelésre alkalmatlanná a kiszáradás. A szárazság okai között vezető helyen szerepel a nem megfelelő földhasználat: az erdőirtás, a túlművelés, és az elárasztásos öntözés.

Országok, melyek víz alá kerülhetnek
A sarki jégsapkák olvadásának kövekeztében emelkedik a tengerszint, így az alacsonyan fekvő országokat és a parti városokat egyszercsak elöntheti a víz. A tengerszint az elmúlt évszázadban több, mint 30 cm-rel emelkedett, 2030-ra még 15 centit emelkedhet, 2060-ra ehhez még 30-53 centiméter adódhat, így 2100-ra várhatóan majdnem egy méterrel lesz magasabban.

A víz leginkább az Indiai- és a Csendes-óceán térségének kisebb szigeteit veszélyezteti, de Barbadosz sincs biztonságban. Tuvalu és a Maldív-szigetek is víz alá kerülhetnek, a Fülöp-szigeteken a víz máris egyre beljebb merészkedik, emellett Pápua Új-Guineát és Kiribatit is fenyegeti az elárasztás. Bangladesh-t is elnyelheti a tenger, ahonnan ebben az esetben 20 millió embert kellene kitelepíteni.


Képek forrása:

Burkina Faso / Szerző: Wegmann
Yuma / Szerző: USDA
Csónakok / Szerző: Ed g2s
Tuvalu / Szerző: Stefan Lins

A rovat új hírei

Hasonló

Özönlő klímamenekültek

Nem a klímaváltozás okozza a menekült- és migráns áradatot, de nem állíthatjuk, hogy nem játszik szerepet benne.