Maga termeli energiáját a luxus lakósziget

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/08/30


Magyar tervezésű az a szinte teljesen önellátó, környezetbarát lakósziget, amely egy jacht mobilitását ötvözi egy szárazföldi szálloda kényelmével, és bár még csak a megvalósítás kezdeti szakaszában áll, máris világméretű érdeklődésre tart számot.

Egy Ausztriában élő magyar üzletember, Orsós Gábor fejéből pattant ki az érintetlen lagúnákban horgonyozó, mesterséges, ugyanakkor a környezetet megóvó, fenntartható lakósziget gondolata. A tulajdonos után Orsos Island-ra keresztelt luxussziget különlegessége, hogy nincs benne motor, így sokkal inkább egy vízen lévő szálloda a tengerpart közelében, mint mozgó hajó, azonban vontatóhajók segítségével könnyedén a kívánt helyre vihető.

A sziget a szükséges energiát éjjel-nappal működő energetikai rendszere által termeli meg, szélenergiából és napelemekből. A fűtéshez és a légkondicionáláshoz a tengervizet használja majd, ahogy a sósvízből állít elő ivóvizet is, a keletkező szennyvizet pedig megtisztítja, hogy az szintén ivóvízminőségben hagyja el a szigetet. Rengeteg növény, például pálmafák is fokozzák a szigethatást, amelyek vízellátásáról speciális öntözőrendszer fog gondoskodni.

A mintegy 1000 négyzetméteres, 500 tonnás sziget a tervek szerint háromszintes lesz, a luxuslakosztályokban 12 utas fér el, akiket 3-4 fős személyzet kísér. A paradicsomi környezet mellett az exkluzív felszerelés is adott lesz: moziterem, jakuzzik, napozóteraszok és bárok állnak a vendégek rendelkezésére, a sziget oldalain pedig leeresztett létrákon csobbanhatnak majd az azúrkék tengerbe. Nem lesz egyébként két egyforma sziget, hiszen mindegyik jövőbeni tulajdonosa ízlését és igényeit tükrözi majd.

Ugyan már vannak előrendelések, az első modellek várhatóan másfél-két év múlva készülnek el, és 5,2 millió euróba, azaz 1,5 milliárd forintba kerülnek. Ez az összeg hatalmasnak tűnhet, ám a gigantikus jachtok, úszóházak, sőt -városok piacán még mindig az Orsos Island számít a legolcsóbbnak és a leginkább kivitelezhetőnek. Hiába, magyar találmány... Szívesen letesztelnénk, persze kizárólag szakmai szemmel! :)

További lenyűgöző képek a sziget tervéről itt érhetőek el.

 

forrás: orsosisland.com, origo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Zöld pápa lesz-e Ferenc?

II. János Pál és XVI. Benedek után vajon I. Ferenc pápa is a környezettudatos egyházfő lesz?

A rovat legolvasottabbjai