A víznyelő "szörnygödör" tovább nőtt

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/27

2012 augusztus 2-án az amerikai Lousiana állam egyik városában, Bayou Corne-ban üzemeltetett sóbánya alatt megnyilt a föld, a beszakad sókupólából kiáramló víz 4000 m2 nagyságú területet öntött el.

A sóbánya üzemeltetője, a Texas Brine bányacég úgynevezett befecskendezéses fúrásos technikát használt. A helyszínen található sókupolába kutakat fúrtak, amelyeket az elárasztásuk után nagy nyomású vízzel mostak át, így juttatva a felszínre azt a sóoldaltot, amelyből speciális finomítókban ipari sót, klórt és natrium-hidroxidot nyertek ki. Bizonyos, hogy a cég szakemberei nem, vagy csak nagyon felületesen mérték fel a területet. Tény az is, hogy a föld alatti omlásveszély esélyét a sok fúrással nagyban növelték. Az okozott kárt is figyelembe véve Louisiana állam nemrég pert indított a vállalattal szemben.

A katasztrófát követő 1 év alatt 100 000 négyzetméteres, nagyjából 230 méter mélységű tó jött létre, amely folyamatosan növekszik. A közeli Assumption Parish falu 350 lakóját időközben evakuálni is kellett.

A víz a talaj alámosásával egyre nagyobb erdei területeket emészt fel. A videóban láthatjuk, amint a "szörnygödör" 30 másodperc leforgása alatt újabb fákat nyel el a talajjal együtt.

 

Ez évben már írtunk egy bányaomlásról, való igaz, a Kennecott Utah Copper Bingham Canyon Bányában, nem a víz, hanem a föld volt az úr.

 

forrás: inhabitat.com, motherjones.com, nola.com

A rovat új hírei

Hasonló