Állatvédők nyílt levele Ferenc pápához

Hír

írta: ecolounge
2014/01/28

Hétfőn levélben fordult Ferenc pápához az Enpa olasz nemzeti állatvédő szövetség, miután a Szent Péter térről felröppentett békegalambokra más madarak támadtak.

Vasárnap madarak támadták meg azt a két fehér békegalambot, amelyet Ferenc pápa mellett álló kisgyermekek engedtek el a Vatikán apostoli palotájának egyik ablakából, miután a katolikus egyház feje Ukrajnáért imádkozott a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt. A téren levő több tízezer ember végignézte, ahogy egy sirály és egy hatalmas fekete varjú csapott le a fehér galambokra. Az egyik madár elvesztette néhány tollát, amikor kiszabadította magát a sirály karmai közül, a másikat összecsipkedte a varjú.

Az Olasz nemzeti állatvédő szövetség levelében arra kérte az egyházfőt, a Vatikánban ne használjanak többé állatokat "idejét múlta" hagyományok jegyében. Az Enpa hangsúlyozta, hogy a szabadban sohasem élt tenyésztett galambokról volt szó. Ezeknek az állatoknak az Enpa szerint nincsen ösztönös veszélyérzete. Ráadásul fehér színükkel azonnal felhívták magukra a figyelmet. A Rómában élő sirályok és varjak pedig éppen a galambokra vadásznak.

A szervezet bejelentette, aláírásgyűjtést indít a Vatikánban szokásnak számító galambfelröppentés leállítására. Az Enpa azt kérte, hogy a természetvédőként ismert pápa is csatlakozzon aláírásával. 2008-ban az Aidaa olasz állat- és természetvédő szervezet intézett nyílt levelet XVI. Benedek pápához arra kérve, hogy ne viseljen hermelinprémmel szegélyezett vörös bársony sapkát (camauro) és hermelinprémes köpenyt.

Nagyon is elképzelhető, hogy Ferenc pápa lépéseket fog tenni az ügyben, hiszen - akárcsak egyik elődjét, II. János Pált - környezettudatos gondolkodóként tartják számon. Már a beiktató beszédében is kitért a környezetvédelem fontosságára. "Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, a szegényekre".

Videó:

 

forrás: MTI, youtube.com, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló