A párizsi klímaegyezmény kérdésében megállapodás nélkül zárult a G7-csúcs

Hír

írta: ecolounge
2017/05/28

Mindenki egyetértett, kivéve Trumpot, így nem született megállapodás a világ hét iparilag legfejlettebb országának (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) szicíliai csúcstalálkozóján.

A házigazda, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök elismerte, hogy a csúcson nem született megállapodás a párizsi klímaegyezményről: "hatan egyetértettünk, az USA még nem foglalt állást". Az olasz kormányfő azt mondta, "halvány fogalma" sincsen, az amerikai fél mennyi idő alatt hozza meg döntését". Kijelentette, "minden lehetséges eszközzel" igyekeztek hatni az amerikai félre, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás problémája nem kizárólag bolygónk jövőjéről szól, hanem rendkívüli gazdasági lehetőségeket is kínál.

A párizsi klímaegyezmény célként fogalmazta meg, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot, valamint a század közepére az üvegházhatású gáz-kibocsátások teljes semlegesítését tűzte ki. Az egyezményt Barack Obama volt amerikai elnök aláírta (akárcsak Kína - cikkünk itt), Donald Trump azonban márciusban érvénytelenítette elődje döntéseit és az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátása korlátozásának feloldásáról döntött, szabad utat biztosítva a szénbányászat újbóli beindításának (erről itt olvashat).

A G7-csúcs eredményeit összefoglalva Angela Merkel megjegyezte, hogy Washington teljesen elszigetelődött ebben a vitában, elutasítva azt, hogy elkötelezze magát a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett. "A klíma kérdéséről folytatott vita egésze nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően" - mondta Merkel az újságíróknak. "Semmi tanújele annak, hogy az Egyesült Államok vajon részese marad-e a párizsi megállapodásnak, vagy sem" - jegyezte meg.

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján kijelentette, néhány héttel ezelőtt még mindenki azt hitte, az USA végleg nemet mond a párizsi klímaegyezményre, de a mostani G7-csúcs után úgy érzi, a "nézetkülönbségeket még csökkenteni lehet".

Trump elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hozza meg döntését arról, hogy kormánya támogatja-e a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó párizsi megállapodást. "A jövő héten hozom meg végleges döntésemet a párizsi megállapodásról!" - írta bejegyzésében Trump.

Huszonkét amerikai republikánus szenátor sürgeti a kilépést a párizsi klímavédelmi egyezményből: A héten 22 republikánus szenátor levélben kérte Donald Trumpot arra, hogy tartsa be választási ígéretét és léptesse ki az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. A kétoldalas levélben a politikusok emlékeztetnek arra, hogy a párizsi megállapodás értelmében csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, ennek betartása viszont jogi kihívásokat jelentene majd a környetvédelmi intézkedéseket korlátozó amerikai kormányzati politika számára. A levelet aláíró szenátorok többsége azon szövetségi államok politikusa, amelyeknek gazdasága nagymértékben függ a szén-, vagy olajbányászattól, illetve a gázkitermeléstől. A levelet a politikusok néhány órával azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Donald Trump megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki arra hívta fel az amerikai elnök figyelmét, hogy nem hozzon elsietett döntést a klímavédelmi egyezmény ügyében.

A G7-ek a migrációról is tárgyaltak: Lefektették, hogy a migráció globális jelensége olyan, "hosszú távú válságmegoldást" igényel, amelyben különbséget kell tenni menekültek és migránsok között. A nyilatkozat kimondja, hogy a menekülteket hazájuk közelében kell támogatni, hogy oda biztonságban visszatérhessenek. A záródokumentum a migránsok jogainak tiszteletben tartását szorgalmazza, ezzel együtt elismeri az államok "szuverén jogát határaik ellenőrzésében".

Paolo Gentiloni megjegyezte, hogy az éghajlatváltozás és a migráció kapcsolatban áll egymással. - Erről a párhuzamról korábban mi is értekeztünk a klímaapokalipszis cikksorozatunk klímamigrációról szóló írásunkban. A klímaváltozás és népvándorlás közötti kapcsolatot kiemelt témaként kezeljük, ajánljuk figyelmébe Orbán Balázzsal, a Migrációkutató Intézet főigazgatójával decemberben készített nagyinterjúnkat.


(A kép illusztráció, két forrása: pixabay.com és pngall.com)

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló