Kilépés a klímamegállapodásból: 9 hozzászólás a hazai közösségi médiából

Magazin

2017/06/19

Amint arról már beszámoltunk cikkünkben, 2017. június 1-én Donald Trump megtette bejelentését. Ennek értelmében az Amerikai Egyesült Államok megkezdi kilépését abból a klímamegállapodásból, melyet az emberiség egyetemes történelmének egyik legfontosabb egyezményeként tart számon a világ - legalább - 196 országa. A hír hallatán természetesen azonnal felbolydult a nemzetközi sajtó, a közösségi médiában politikusok, vállalatvezetők, hírességek mellett milliók adtak hangot nemtetszésüknek. Látván ezt az óriási aktivitást, főszerkesztőként kíváncsi lettem arra, hogy a hazai fősodratú média követői miként vélekedtek a témáról, ezért nekiindultam, hogy ismert hírportálok facebook posztjait, valamint azok hozzászólásait fésüljem át...

és meglepő eredményre jutottam!

Ugyanis a kommentelők jelentős része - politikai hovatartozástól függetenül - láthatóan nagyon is tisztában van a klímaváltozás elleni harc fontosságával, becslésem szerint a véleményformálók legalább 70%-a ítéli el a döntést.

Ez az eredmény pedig pozitív visszacsatolása annak, hogy a mainstream média árnyékában is van értelme munkánknak, amit a Zöldunió partnereivel, további zöld oldalakkal végzünk. Mert bár egyikünk facebook oldalát sem követik százezrek (még), a fenntarthatóan gondolkodók egyre nagyobb hányada tisztel meg bennünket figyelmével és bizalmával. - Olvasóink tehát azok, akik cikkeink megosztásaival a tudatosabbak mellett a szkeptikusabb, illetve alulinformáltabb egyénekhez is eljuttatják zöld üzeneteinket, így kijelenthetjük, hogy Velük / Önnel / Önökkel karöltve dolgozunk közösen, a környezettudatos gondolkodásmód erősítéséért.

És a most következő kommenteket elnézve, bizony van még mit tennünk.

(Nem célom a kommentháború gerjesztése, hiszen mint minden zöld portálnál, minket is figyelemmel kísérnek hevesebb vérmérsékletű - és teljes joggal felháborodott - Olvasók, ezért beágyazás helyett a copy mellett döntöttem, természetesen nevek nélkül.)


"Hagyjátok már ezt a témát! Nincs globális felmelegedés, akkor ne ezzel foglalkozzatok hanem pl. É. Koreával mi van?? Rakéták?"

főszerkesztő: Sajnos éppúgy van klímaváltozás és globális felmelegedés, mint amennyire Észak-Korea rakétakísérletekkel mahinál.
Az ecolounge létezésének célja pedig épp az, hogy a környezettudatos gondolkodásmód erősítése érdekében informáljuk olvasóinkat például a globális felmelegedés és a
klímaváltozás kapcsán is.

"Azt kellene tudni, elfogadni és megérteni végre, hogy az egész klímaegyezmény egy színjáték...a globális felmelegedési hülyeséggel együtt. Al Goore USA alelnök biznisze, amire felépítették ezt az egészet és önként fizet mindenki, de nem tudja miért. Megvett tudósok azt állítják bárhol, amit a vevők akarnak!! Kis jégkorszak következik pár évtizeden belül, amit nagyon jól tudnak, ez okozza a bajokat, de még egy bőrt lenyúznak addig a világ országairól!!!"

főszerkesztő: Talán léteznek olyan "tudósok", akiket megvásároltak annak érdekében, hogy terjesszék a "nincs klímaváltozás" retorikát. - Bizonyítékunk erre nincs (nem úgy, mint Leonardo DiCaprio-nak, aki az Özönvíz előtt című filmjében részletesebben is taglalja az érdekes összefonódásokat), azonban olyan példákat ismerünk és ismertettünk is, amikor környezetszennyező vállalatok béreltek fel olyan "szakembereket", akiknek a zöldrefestés volt a feladatuk.

"Ne beszeljetek mar marhasagokat ezzel a klimavaltozassal ,ezelött több millio eve is Volt akkor haltak ki a dinosaeruszok, es tarsai, ez hozzatartozik az evoluciohoz !! vagy akkor is Trump Volt az oka !! Gondolkozzatok emberek csak utanna irjatok !!! Ez csak mind penz vadaszat Klima gyanant !!!!!"

főszerkesztő: Akkor lássunk néhány jelenséget: itt van mindjárt az ivóvízhiány, vagy a tengerek és óceánok elnéptelenedése, de említhetném az örökfagy talajából kiolvadó metánt is (melynek üvegházhatása a szén-dioxidnál 23-szor erősebb). Persze nem kell Szibériáig vándorolnunk ahhoz, hogy mi magunk is érzékeljük a közvetlen hatásokat, melyekből sajnos akad bőven, ugyanis Magyarország az éghajlatváltozás következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. - Gondoljunk a nyár és a tél szeszélyességére, hirtelen beköszöntére; a nyarakra egyre jellemzőbb hőhullámokra; a hirtelen lezúduló, monszunszerű esőzésekre. A jövő pedig még baljósabb, hiszen 2021 és 2050 között minden évszakban szinte az ország egész területén 1 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedésre számíthatunk, az évszázad végére pedig a nyári hónapokban akár a több mint 4 fokos melegedés is elképzelhető lesz.
Legutóbb egyébként ebben a cikkünkben tértünk ki az evolúció és a klímaváltozás kapcsolatára.

"a föld lesz@rja az egyezményeket -és a maga módján változik--mégha a libsik toporzékolnak akkor is …"

főszerkesztő: Bolygónk valóban nem foglalkozik az emberiség megállapodásaival, és persze változik is, mint az elmúlt földtörténeti korszakokban is tette azt. Az elmúlt évtizedekben észlelhető szélsőséges jelenségek azonban nagyrészt a bolygóformáló embernek köszönhetőek: merthogy masszívan beavatkoztunk, ha úgy tetszik, belekontárkodtunk a rendszerbe, elég ha rátekintünk az ipari forradalom óta eltelt időszak károsanyag-kibocsátási mutatóira.

"Tekintettel arra, hogy az euroatlanti balliberáltak vannak mélységesen felháborodva Trump döntésén, így valószínűleg piszok nagy üzletet robbantott szét ……………:)"

főszerkesztő: Minden ember a Földön, aki tisztában van a klímaváltozás hatásaival (vagy már a saját bőrén is érzi azokat), joggal van felháborodva, függetlenül attól, hogy milyen politikai- vagy gazdasági eszmerendszerrel azonosul. Hiszen - amint azt Philip Levine, a floridai Miami Beach polgármestere is megmondta (Ő egyébként demokrata párti) az Özönvíz előtt c. dokumentumfilmben - „Az óceán nem republikánus és nem demokrata, egyszerűen csak emelkedik.”
Amit Trump elsősorban "robbantott" arról ebben a cikkünkben értekeztünk, ugyanakkor az Egyesült Államok széndioxidgáz kibocsátási felső határának eltörléséről, valamint Obama által nagyon helyesen leszedált szénipar újbóli feltámasztásáról már márciusban rendeletet hozott. A párizsi megállapodásból való kiléptetéssel viszont más aláíró országok vállalását is veszélybe sodorta, ugyanis nagy valószínűséggel az USA a finanszírozásból is kivonul, ezért az éghajlatváltozás elleni harc pénzügyi forrásainak előteremtésénél a gazdag országoknak többletkiadással kell majd számolniuk. Így azonban kérdésessé válik például az is, hogy a jelenleg harmadik legnagyobb kibocsátó India hozzájut-e majd ahhoz a támogatáshoz, mely nélkül vállalásait képtelen lenne betartani.

"Trump tudja, hogy óriási összegeket fizet az USA a kamu klimavaltozas, un. "Global warming" cimen a bankár elitnek. Teljesen igaza van, hogy kivonja az országot ebből a kapitális csalásból!"

főszerkesztő: Egyrészt a "bankár elit" éppúgy pórul jár a klímaváltozással, ahogyan mi mindannyian. Az pedig, hogy egyesek hasznot realizálnak a klímaváltozás elleni küzdelemből, ugyancsak magától értetődő, hiszen a fenntartható(bb) életvitelre ugyanúgy üzletágak épültek és épülnek (pl. napelemgyártás, zöld kötvények, e-autók), mint a fosszilis energiahordozókat esztelenül habzsoló életmódra a 19. század hajnalán. Ahol pedig új cégek sarjadnak, oda bankárokra is szükség van, hiszen finanszírozás nélkül sok vállalkozás csupán tiszavirág életű lenne. Persze korántsem mindegy, hogy a pénzintézeteknek van-e "erkölcsi tartása", ám szerencsére egyre több az olyan bank, ahol felismerték, hogy a 2008-as pénzügyi lufi, vagy a kelet-európai blokkra jellemző devizahitelezési mutyi semmi jóra nem vezet, hiszen maximum rövidtávon hoz extra profitot, emellett viszont keményen erodálja a pénzintézetek, meg úgy az egész bankár szakma tekintéjét, és ami a legfontosabb, kicsinálja magukat az ügyfeleket is. A fogyasztók persze egyre tudatosabban gondolkodnak és mérlegelnek, így egyre többen keresik fel az olyan etikusan gondolkodó pénzintézeteket, melyek nem a profitjuk maximálásában, hanem annak optimalizálásában érdekeltek. (Többek közt erről is beszélgettünk még 2016-ban, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatójával.)

"Óvd a klímát, fogadj be migránsokat, egyébként fogd be a pofádat.. :D"

főszerkesztő: A klímaváltozással szorosan összefügg a migráció, amint arról ebben a cikkünkben értekeztünk. Azokat az embereket, akik az éghajlatváltozás közvetlen vagy közvetett hatása miatt kényszerülnek elhagyni otthonukat, klímamenekülteknek nevezzük, és sajnos egyre többen vannak. - Igaz, a nemzetközi jog ezt a "kategóriát" nem nevesíti, mivel korunk népvándorlásának a legtöbb esetben összetett okai vannak, bármennyire is tetten érhető köztük az éghajlatváltozás valamelyik hatása (a szíriai konfliktusnál például egyértelműen a kiváltó okok között szerepelt a klíma változása). Egyébiránt a (klíma)migrációt kiemelt témaként kezeljük ecolounge-on belül, nemrégiben ezért is készítettem interjút a Migrációkutató Intézet főigazgatójával.

"Sok ország irigykedhet csak az amerikai szennyezőanyag kibocsájtási normákra és Kalifornia még az átlagon is tultesz... Közben ne felejtsük el hogy a "legmodernebb" technológiájú német kocsik buktak meg amerikában mert csalással (!!!) tudták megvetni a lábukat az ottani piacon. :D Persze most ók is a leghangosabban hóbörgők között találhatók ma!"

főszerkesztő: A 19. és a 20. században az Egyesült Államok járult hozzá leginkább a mai klímaproblémához CO2 kibocsátásával, ezért a legnagyobb történelmi felelősség egyértelműen Őt terheli. - Bár Trump döntéséből kiindulva, ezzel a ténnyel láthatóan nem nagyon törődnek a Fehér házban. Ez a közönyösség a gépkocsik emissziós normarendszerében valóban nem köszön vissza, ám azt nem is lehet összehasonlítani az európai rendszerrel, merthogy két teljesen eltérő metódusról beszélünk: Míg az EU-ban laborteszt előzi meg a gépjárművek forgalomba helyezését, addig az USA-ban a kibocsátás deklarálása önbevalláson alapul. Sőt, az USA fenntartja lehetőségét a visszamenőleges jogalkalmazásra is, ami az EU-ban elképzelhetetlen. A csalás egyébként nyilvánvaló, ugyanakkor árnyaltabb is annál, mintsem hogy csupán egyetlen gyártó vigye el a balhét, hiszen láthatóan egy teljes ágazatra jellemző anomáliáról beszélhetünk. (Azóta egyébként további ismert európai autómárkák is gyanúba keveredtek). Érdemes ugyanakkor a történetet másik aspektusból is vizsgálnunk: Trump egy januári interjúban beszélt arról a tervéről, hogy 35 százalékos vámmal sújtaná az autóimportot annak érdekében, hogy a - többségében európai - gyártók az Egyesült Államokba telepítsék a helyi piacra dolgozó üzemeiket. Persze a dízelbotrány lavinája még jóval az elnökválasztási kampány előtt indult el, de azért gondoljunk bele: egy ilyen szuperállam jogi / törvényhozási arzenáljában milyen nyomásgyakorlási eszközök állhatnak rendelkezésre?

"meselje mar el valaki mennyit valtozott az egyezmeny ota a klima ? megszunt, hanyatlik vagy mi van vele? es mennyiben fog valtozni Amerika resztvetele nelkul? A Fold torteneteben rengeteg klimavaltozas volt, emberi segedlet nelkul is... kulso tenyezok is befolyasoljak a klimat, a Fold nem a vilagmindenseg, hanem csak resze.... Amerika fizetett eddig, mint a katomatiszt.. a tobbiek meg dozsoltek a klimaegyezmeny moge bujva…"

főszerkesztő: "Amerika fizetett eddig, mint a katomatiszt.. a tobbiek meg dozsoltek a klimaegyezmeny moge bujva…" - Mint fentebb is írtam, a CO2 kibocsátás tekintetében a legnagyobb történelmi felelősség az USA-t terheli. Ez persze nem mentesíti a többi országot, hiszen mindnek szerepe van abban, ahol most tartunk (az EU mellett például ott van Kína, mint a jelenlegi legnagyobb kibocsátó, és a dobogós harmadik, India). De ha már a dőzsölésnél tartunk, érdemes egy pillantást vetnünk erre a wikipedia szócikkre (nem friss, de annál időtállóbb). - Láthatjuk, hogy az Egyesült Államok messze a legnagyobb ökológiai lábnyommal "büszkélkedhet". Még az Egyesült Arab Emírségeken is túltesz, pedig Ők aztán (tisztelet a kivételnek) tényleg nem arról híresek, hogy fenntarthatóan tengetnék mindennapjaikat. Az országok ökológiai lábnyoma azonban összeadódik, ami az un. "ökológiai túllövést" eredményezi: Az ezredforduló óta pedig már több, mint három hónapot rövidült az az idő, ami alatt az emberiség feléli a Föld egy évre szánt, megújulni képes erőforrásait. 2016-ban az emberiség jelenlegi életmódjának fenntartásához már 1,6 bolygóra lett volna szükségünk. - És ez a képzeletbeli olló évről évre egyre csak nyílik...

Mint láthattuk, a hozzászólások között sajnos erősen tetten érhető a félreinformáltság. Ebben pedig igen komoly felelőssége van azon hírszolgáltatóknakamelyek elbagatelizálják, vagy akár bizonyos aspektusok kidomborításával el is ferdítik az ilyen kardinális ügyek mondanivalóját, miközben bizonyított hatásukról egy árva szót sem ejtenek. Merthogy az érintett posztok cikkei között sajnos ilyenre is találtam példát. Ezért abban bízom, hogy a média kevésbé aktív - vagy félresiklott - szereplői is fel fogják ismerni a környezeti nevelés fontosságát, és végre nagyobb hangsúlyt kap a magyarázatokkal alátámasztott, tényszerű, és hiteles tájékoztatás.
Ne feledjük: Az olyan, emberiséget egyetemesen érintő ügyeknél, mint a globális klímaváltozás elleni küzdelem, nincs bal- és jobb, demokrata- és republikánus oldal. Csakis egyetlen út létezhet: az összefogásé! Ennek hiányában ugyanis - gyermekeink és unokáink számára - nem leszünk képesek élhető(bb) bolygót örökségül hátrahagyni.

 

A rovat új hírei