Az út vége - Elolvadt a gigászi jéghegy, az A68

Hír

írta: MTI
2021/04/18

Valódi sztárrá vált a közösségi médiában az A68 jelű gigajéghegy, amely még az Antarktiszról tört le 2017-ben. A kutatók folyamatosan követték a jégsziget útját, és megfigyelték a rajta és közelében élő állatokat.

Az A68 területe majdnem hatezer négyzetkilométer volt, amikor leszakadt a Larson C-selfjégről, mely az Antarktiszi-félsziget szélén található. A jéghegy egy éven át alig mozdult, végül egyre növekvő sebességgel kezdett észak felé sodródni az erős áramlatok és szelek segítségével.

A legutóbbi műholdfelvételeken azonban jól látszik, hogy mára a gigajéghegy számtalan kis darabra töredezett, ezért az amerikai National Ice Center jégkutató központ úgy ítélte meg, nincs értelme tovább követni.

A milliárd tonnás tömb az ismert útvonalon haladt: az Atlanti-óceán déli vizein a brit tengerentúli területekhez tartozó Déli-Georgia-sziget felé sodródott, ahol a legnagyobb jéghegyek szokták végezni úgy, hogy a sekély vizekben lassan elolvadnak. Ezt azonban az A68-nak azonban valahogy sikerült megúsznia, végül a hullámok, a meleg tengervíz és a levegő emelkedő hőmérséklete végzett vele, egyszerűen kis darabokra töredezett szét.

"Lenyűgöző, milyen sokáig kitartott" - mondta Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem kutatója.

Az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja lett. Különösen akkor beszéltek róla sokat, amikor félő volt, hogy Déli-Georgia partjainál megfeneklik, elvágva ezzel a pingvinek útját a táplálékhoz, az emberek pedig aggódni kezdtek az állatokért.


Kép forrása: flickr.com / Szerző:  Pierre Markuse

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló