Metán, az időzített bomba

Magazin

írta: ecolounge
2013/04/29

A szibériai tajga – egyes becslések szerint – több tízezer köbkilométernyi metángázt rejt, mely a globális felmelegedésnek köszönhetően lassan, de biztosan kiolvad, hacsak nem lépünk közbe.

Már sok éve tudjuk, hogy a globális felmelegedés mögött a modernkori ember áll. Egyre több káros anyagot bocsátunk ki, növelve az üvegházhatást, rohamléptekkel közeledve ahhoz a ponthoz, amikor a folyamat már visszafordíthatatlanná válik. Az üvegházhatás lényege, hogy a napsugárzás egy része a föld felszínéről visszaverődve nem tud visszajutni az űrbe, mivel a légkörben megtalálható bizonyos vegyületek (üvegházhatású gázok), valamint a por, nem engedik azt át. A fényből "indukálódott" hőenergia tehát fokozatosan gyűlik, ami a magas felszíni, valamint a légköri hőmérsékletet növeli.

A 110 ezer éve kezdődött és körülbelül 10 ezer évvel ezelőttig folyamatosan enyhülő jégkorszakot követően a Föld felszínének közel egyötöde maradt fagyott állapotban. Ezt a - jelentős mennyiségű állati és növényi maradványokat tartalmazó - talajt nevezzük permafrosztnak, mely óriási mennyiségű metángázt rejt.

Egy színtelen és szagtalan szénvegyületről van szó, amely a levegőnél kisebb sűrűségű. Gyúlékony, "tökéletes égésű" gáz, a levegővel robbanóelegyet alkot (ez a bányakatasztrófáknál is ismert igen veszélyes sújtólég). A földgáz fő alkotórésze, ám előfordul kisebb mennyiségben a kőolajban, illetve növények és állatok rothadásakor is létrejön, így például az úgynevezett metanogén baktériumoknak köszönhetően a szerves anyagok bomlásával összefüggő mocsárgáznak is jelentős alkotóeleme. Tökéletes éghetősége mellett van még egy igen fontos tulajdonsága: a szén-dioxidnál huszonháromszor erőteljesebb az üvegházhatása.

A globális felmelegedés hatására ez a fagyott talaj most lassacskán felenged, a metán így a légkörbe szivárog. A legszembetűnőbb olvadás és metánszivárgás a világ egyik legnagyobb permafroszt vidékén, a szibériai tajgán tapasztalható, ahol a permafroszt egyes becslések szerint több tízezer köbkilométernyi metángázt tartalmaz...

A metánról szóló átfogó írásunkat itt tekintheti meg.


Kép forrása / Szerző: NOAA

 

forrás: wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Beköszönthet a jégkorszak?

Máig találgatják a kutatók: vajon a globális felmelegedés folytatódik-e, vagy újabb jégkorszak köszönt be Földünkre?

Azt a négyszázát!

Egy hónapja annak, hogy a Hawaii Mauna Loa vulkán tetején mért légköri széndioxid koncentráció elérte a 400 ppm-et.

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.