Ég a Csernobil körüli radioaktív erdő!

Hír

2020/04/05

Erdőtűz tombol a csernobili atomerőmű körüli sugárfertőzött területen, a "tiltott zónában", ami a sugárzási szint emelkedéséhez vezethet.

A láng kb. 100 hektáron terjedt szét - nyilatkozta Yehor Firsov, az ukrán állami ökológiai ellenőrző szolgálat vezetője.

A mentőszolgálat minisztériuma szerint 130 tűzoltó és két repülőgép dolgozik a tűz eloltásán. Állításuk szerint a sugárzási szint megemelkedett a tűz központjában.

A lángok a 2600 négyzetkilométeres (1000 négyzetmérföldes) csernobili lezárt övezetben lobbantak fel, amit az 1986-os katasztrófa után hoztak létre Ukrajna és részben Fehérország területén. A zóna nagyrészt lakatlan, bár mintegy 200 ember maradt ott annak ellenére, hogy a területet lakhatatlanná nyilvánították a sugárfertőzés miatt.

 

Nem ez az első eset

A Csernobil körüli erdők nem először kaptak lángra, rendszeres az erdőtűz. 2018-ban például a híres Vörös-erdőben lobbant lángra a bozót, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje. A Vörös-erdő onnan kapta a nevét, hogy az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen annak idején olyan magas volt a sugárzás, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek. Egyes jelentések szerint a legnagyobb tűzgóc ott volt, ahol az elhasználódott nukleáris fűtőanyagot tárolják.

Az eddigi legnagyobb erdőtűz 2015-ben volt, amikor 400 hektáron égett az erdő, és a szakembereknek csupán az atomerőmű atomtemetőjétől 5 kilométerre sikerült megállítania a lángokat.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Cameron Strandberg

A rovat új hírei

Hasonló