Veszélyben Ukrajna atomerőműi

Hír

írta: MTI
2022/03/02

Ukrajnában 4 atomerőmű és számos radioaktív hulladéklerakó működik, melyeket súlyos veszélyeztetnek a harcok. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt aggodalmát fejezte ki a szervezet ülésén.

Csütörtökön orosz légideszantosok - sajtóértesülések szerint súlyos harcokat követően - teljesen az ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőművet. Nem sokkal később a csernobili  mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, azonban a harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, miért emelkedett meg a sugárzás a tiltott zónában.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója aggodalmának adott hangot a szervezet mai bécsi megbeszélésén, hiszen bármelyik ukrán nukleáris létesítményt érő baleset súlyos következményekkel járna a közegészségügyre és a környezetre nézve. Jelenleg pedig épp orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé. Mindez azért aggasztó, mert a zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja, valamint számos hulladéklerakó.

Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek.

Az ilyen jellegű lerakókban általában alacsony sugárzású, kórházakból és az ipari létesítményekből származó radioaktív anyagokat tárolnak, ám Grossi leszögezte: a két incidens "súlyos kockázatot jelent".

Egyelőre nem tudni, az orosz erők szándékosan támadják-e a nukleáris létesítményeket és a nukleáris hulladéklerakókat.


Kép forrása: commons.wikimedia.org


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló