Fukushima hatásai nem tisztázottak

Magazin

írta: ecolounge
2013/11/13

A 2011 márciusában bekövetkezett katasztrófa hatásai a mai napig nem egyértelműek.

A fukushimai atomerőmű 2011 márciusában bekövetkezett katasztrófája után - amit földrengés, majd az azt követő cunami okozott - kiterjedt radioaktív szennyeződést mértek Japánban. Összességében 159 ezer embert evakuáltak az érintett zónákból, akik többségben elvesztették otthonaikat, de csak részben kompenzálták őket a bekövetkezett kárukért. Sokan továbbra is jelzáloghiteleiket törlesztik, bár otthonai lakhatatlanná váltak.

Radioaktív részecskék az ökoszisztémában
A katasztrófa nem csak közvetlenül, hanem közvetetten is sújtotta a lakosokat. Amint a radioaktív részecskék az ökoszisztémába kerültek a táplálékláncban is kimutathatóak lettek- beszennyezték a vizet, a termőföldet, a növényeket, és állatokat. Japán élelmiszerek nagy százalékában fedeztek fel szennyeződést Fukushima 200 km-es körzetében - többek között spenótban, tealevelekben, tejben, marhahúsban és édesvízi halakban. Azok a törekvések, amik arra irányultak, hogy az erősen radioaktív területeket minél hamarabb megtisztítsák nehézségekbe ütköztek az esőzések, és az olvadó hó miatt. Az érintett területekről származó élelmiszerek eladását, és exportálását betiltották. A szárazföldi hatások mellett a baleset az óceánt is érintette. A halfogások 56%-át szennyezettnek találták, ezért a halászatot betiltották Fukushima partjainál.

Fukushima az újabb Csernobil?
A fukushimai reaktor balesetét a csernobil katasztrófa után a valaha történt legsúlyosabb atombalesetnek tartják. Bár mindkét katasztrófa a veszélyességi skálán ugyanazt a besorolást kapta, a csernobilii sugárzás tízszerese volt Fukushimának, ez utóbbi egészségre gyakorolt hatása is jóval kisebb. Fukushima esetében a gyors kommunikációnak, és intézkedéseknek köszönhetően a dolgozókat, és a lakosokat még a korai fázisban kitelepítették. Az élelmiszerek sugárszennyeződésének mérése időben elkezdődött, míg ez Csernobilnál nem történt meg. Megdöbbentő, hogy a csernobili gyerekek heteken keresztül fogyasztották a szennyezet tejet, aminek hatásaként 400 pajzsmirigyrákos gyermeket diagnosztizáltak később.

A japán kormány kommunikációja
A miniszterelnök és kormánya hivatalos weblapján egy tanulmányt jelentetett meg, amiben elmagyarázzák a nukleáris baleset következményeit. Ebben a szakvéleményben azt állítják, hogy a rádióaktivitás hatása eltörpül amellett, amilyen károkat a stressz, illetve Fukushima lakóinak megbélyegzése okozott. Azt elismerik, hogy bár a nagydózisú sugárzás (100 millisievertet meghaladó) rákot okozhat, azonban a Fukushimában történt sugárzás még a közelben lakóknál is olyan kismértékű, hogy a jövőben sem valószínűsíthető, hogy bármiféle egészségre káros hatása lenne.

Környezetvédők álláspontja
Környezetvédők egy csoportja úgy véli, hogy az atomerőművek elterjedtsége miatt a kormányok abban érdekeltek, hogy az egészségkárosító hatásokat bagatellizálják. Véleményük szerint független tudósokat kellene felkérni a hatástanulmányok lefolytatására. Ezt erősíti meg a Jomiuri Simbun című napilap, amely arról számolt be, hogy 2012 december végéig az atombaleset által érintett 103 ezer otthon mindössze 23 százalékát sugármentesítették hét érintett prefektúrában. Az iskolaépületeknél jobb a helyzet: azok 85 százalékát sikerült megtisztítani.

 

Az utóbbi hat hónap kronológiája

2013. április
A Japán Óceánügyi Hivatal közlése szerint 40 napon át végeztek vizsgálatokat, gyűjtöttek mintákat, s bár a Fukusimától délkeletre eső területeken megállapították a radioaktív szennyeződést a vizekben és a halakban, azok mértéke, kiterjedése a mérések szerint nem veszélyezteti Kína területi vizeit.

2013. június
Bár ekkor még hivatalosan nincs megerősítve, a fukushimai atomerőműből folyamatosan szivárog a radioaktív hulladék. Eközben a Japán kormány naperőművek építésébe kezd, a lakosságot pedig igyekszik érdekeltté tenni abban, hogy megújuló energiaforrásokba fektessenek. A cikk megtekinthető ide kattintva.

2013. július 5.
Az erőmű egyik kútjából vett mintákban literenként 600 ezer becquerel trícium szinttet mérnek, szemben a kormány által 60 ezer becquerelben meghatározott biztonsági határértékkel. Szakértők szerint ez arra utal, hogy a súlyosan szennyezett talajvíz elkezdett beszivárogni a tengerbe, ami súlyos ökológiai katasztrófával járhat.

2013. július 7.
Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat közleménye szerint két éven belül a legmagasabb, a megengedett érték tízszeresére rúgó sugárzást mértek a Fukusima-1 atomerőmű talajvizében. A cikk megtekinthető ide kattintva.

2013. július 9.
Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat közleménye szerint mindössze 3 nap alatt a radioaktív cézium koncentrációja a kilencvenszeresére nőtt a talajvízben az erőmű területén. Az óceántól mindössze 25 méterre lévő kútból vesznek mintákat. A cézium 134-es 9 ezer becquerel, a cézium 137-es számú izotópjának koncentrációja 18 ezer becquerel  literenként. (A japán egészségügyi határérték a cézium 134 esetében literenként 60, a cézium 137 esetében 90 becquerel.) A cikk megtekinthető ide kattintva.

2013. július 11.
A japán atomenergetikai hatóság elismeri, hogy "nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beleszivárog a súlyosan sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről. A cikk megtekinthető ide kattintva.

2013. augusztus 13.
A TEPCO immáron tényként közli, hogy az erőműből szivárgó 23600 köbméternyi sugárszennyezett víz folyamatosan érintkezve a talajvízzel, lassanként az óceánba folyik. A vállalat legújabb terve szerint egy jégfalat építene a föld alá, hogy azzal akadályozza meg a talajvíz továbbhaladását. A cikk megtekinthető ide kattintva.

2013. augusztus hónap
Az erőmű egyik tartályából csaknem 300 tonna erősen sugárszennyezett víz szivárog ki.

2013. október 10.
A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyik el a létesítmény hűtőrendszeréből. Abe Sindzó japán miniszterelnök világméretű összefogásra szólít fel egy újabb katasztrófa elkerülése érdekében. A cikk megtekinthető ide kattintva.

2013. október 21.
A TEPCO elismeri, hogy a hétvégi heves esőzések miatt túlcsordultak a radioaktív vizet tároló tartályok. A súlyosan sugárszennyezett víz átjutott a tározók körül felhúzott védőgátakon, és vélhetően bejutott a Csendes-óceánba is.

2013. október 22.
Kína tengeri megfigyelőcsoportot küld a Csendes-óceán nyugati részére, amelynek feladata a japán Fukusima atomerőmű térségéből a tengerbe került radioaktív szennyeződés mérése. A cikk megtekinthető ide kattintva.

 

forrás: psr.org, livescience.com, world-nuclear-news.org, news-medical.net, MTI, bme.videotorium.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Elkezdik építeni a jégfalat!

Japán 1,5 km hosszú jégfal építésébe kezd, hogy megállítsa a radioaktív szivárgásokat a fukushimai atomerőműnél.