Először mértek küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-koncentrációt a déli féltekén új-zélandi műszerek!

Hír

írta: ecolounge
2016/06/14

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei. A kutatók szerint utoljára több mint hárommillió évvel ezelőtt volt ilyen magas az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációja.

Az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei szerint utoljára több mint hárommillió évvel ezelőtt volt ilyen magas az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációja. A NIWA közleményéből többek közt az is kiderül, hogy a kibocsátások többsége az északi féltekén történt, így az Új-Zélandtól északra fekvő állomások műszerei már korábban jelezték a 400 ppm-es érték átlépését. Mostanra pedig már elegendő gáz keveredett a légkörben ahhoz, hogy a déli félteke állomásai is jelezzék a lélektani határ átlépését.

Az 1972 óta működő Baring Head-i állomás gyűjti leghosszabb ideje megszakítás nélkül a déli-félteke légköri szén-dioxid-szintjére vonatkozó adatokat. A mért adatok azért különösen fontosak, mert oda messze délről érkezik a levegő, olyan területekről, amelyek távol vannak mindenfajta emberi tevékenységtől.

Sara Mikaloff-Fletcher, az intézet munkatársa szerint a 400 ppm-es küszöbérték átlépése lehetőséget teremt az emberek számára annak felismerésére és megértésére, hogy most már tényleg nagyon kevés idő maradt a cselekvésre. A szakemberek szerint a légköri szén-dioxid-szint 400 ppm alá csökkentéséhez éveken át vissza kellene szorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását.


Kép forrása / Szerző: Dave Allen - NIWA

forrás: Hszinhua, niwa.co.nz, MTI

A rovat új hírei

Hasonló