Idén rekordot döntött a szén-dioxid légköri koncentrációja!

Hír

írta: ecolounge
2016/10/02

Legutóbb, amikor ilyen magas volt a szén-dioxid szint, még nem élt ember a Földön. Korábban is előfordult már, hogy bizonyos helyeken rövid ideig 400 ppm feletti volt a CO2 koncentrációja, azonban a mérések kezdete óta ez volt az első eset, hogy tartósan, egy hónapon keresztül 400 ppm fölött volt világszerte. Ami még ennél is aggasztóbb, hogy ez az arány március óta nem csökkent, még szeptemberre sem, pedig a korábbi évek ezen szakaszában a legalacsonyabb szintet szokta elérni.

Nyáron már egyértelmű volt hogy baj van...
2016 júniusában adtunk hírt az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás méréséről, ahol először tapasztaltak 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet. Az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei az eredmények kapcsán úgy nyilatkoztak, hogy utoljára több mint hárommillió évvel ezelőtt volt ilyen magas az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációja. A NIWA közleményéből többek közt az is kiderül, hogy a kibocsátások többsége az északi féltekén történt, így az Új-Zélandtól északra fekvő állomások műszerei már korábban jelezték a 400 ppm-es érték átlépését. Mostanra pedig már elegendő gáz keveredett a légkörben ahhoz, hogy a déli félteke állomásai is jelezzék a lélektani határ átlépését.

+ 80 ppm csupán 50 év alatt: Az emberiség az ipari forradalom idején kezdte el a szén-dioxidot a légkörbe "pumpálni". A 18. század közepén a CO2 koncentrációja még csak 280 ppm volt, az iparosodás kora óta észlelt emelkedés kétharmada pedig az utóbbi fél évszázadra esett. Egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya rámutat, hogy a CO2 koncentráció emelkedése 180 évvel ezelőtt már tettenérhető. Nerilie Abram a kutatás vezetője, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) docense szerint a felmelegedés kezdete nagyjából az ipari forradalom kezdetével esett egybe, és először az Északi-sarkvidéken és a trópusi ócánokon volt tapasztalható az 1830-as évek körül.
Első alkalommal 2014 áprilisában lépte át a Föld északi féltekéjének szén-dioxid koncentrációja a 400 ppm-es mértéket. Az atmoszférában lévő rekordmértékű szén-dioxid-koncentrációt akkor a WMO globális légkörfigyelő hálózata jelezte, amely mintegy 130 állomásról kapja adatait. A kiugró érték a kora tavaszi időszakban született, amikor az északi féltekén a vegetáció még nem volt képes nagy mennyiségben elnyelni a szén-dioxidot.

Mit lehet tenni?
A széndioxid biztonságos koncentrációja 350 ppm. Ezt úgy lehetne elérni, ha a fosszilis forrásokról azonnal megújuló energiára és fenntartható mezőgazdasági gyakorlatra váltanának a legnagyobb kibocsátók, mint például Kína és az Egyesült Államok. Ennek elvi akadálya nincsen, hiszen 2016 szeptember 3-án az amerikai elnök, Barack Obama és a kínai elnök, Xi Jinping ratifikálták a párizsi klímaegyezménytA kérdés tehát az, hogy e két nagyhatalom - záros határidőn belül - milyen érdemi lépéseket tesz a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása érdekében. Tény, hogy mindkét ország óriási bajban van: Kínában a levegőszennyezés, míg az Egyesült Államokban a globális légszennyezés eredményezte klímaváltozásnak, valamint a helytelen vízgazdálkodásnak betudható vízválság jelent immáron nemzetbiztonsági kockázatot.

Ez a szén-dioxid rekord már nem csupán egy baljós előjel: Egyértelmű figyelmeztetés, hogy halálosan komolyan kell venni a párizsi klímacsúcs irányelveit, és megoldást kell találni a globális éghajlatváltozás eredményeként kialakult problémákra, jelenségekre:

 • Migráció - klímamenekültek
 • Globális ivóvízválság
 • Metánveszély
 • Mezőgazdasági rendszerek összeomlása
 •  

  forrás: 400.350.org, climatecentral.org

  A rovat új hírei

  Hasonló