Energiahatékonyság terén jelentős lemaradásban vagyunk

Magazin

írta: ecolounge
2016/03/21

A magyar családi házak jelentős része energiahatékonysági szempontból elavult. Tudta például, hogy átlagos magyar családi ház kétszer annyi energiát használ fűtésre, mint egy átlagos osztrák családi ház? És azt, hogy energiahatékonysági fejlesztésekkel az energiafogyasztás akár 30-40%-kal is csökkenthető?

Magyarországon a teljes energiafogyasztás közel egyharmadát, kb. 32%-ot a lakossági energiafogyasztás teszi ki. Csak összehasonlításképpen, Ausztriában 23, Csehországban 26, Szlovákiában pedig 20% ez az arányszám. De még az Egyesült Államok is jobban áll ezen a téren, a lakossági energiafogyasztás aránya ott 18%, pedig Kínával együtt, ketten a világ energiafogyasztásának harmadát teszik ki. Vajon nálunk miért fogyaszt ilyen aránytalanul sok energiát a lakosság?

„Szökik az energia, szökik a pénz”
Az elpazarolt energia legnagyobb része a lakások falain keresztül szökik el. Egy átlagos magyar családi ház kétszer annyi energiát használ fűtésre, mint egy átlagos osztrák családi ház. A falakon 20-35, a tetőn 15-25, a födémen és a padlón át pedig 10-15% hő távozik. Magyarország mintegy 7 millió ember él családi házban. Ezeknek az épületeknek a jelentős része energiahatékonysági szempontból elavult.

Jellemző például, hogy a hazai házaknál alkalmazott szigetelés vastagsága elmarad nemcsak a nyugati, de a szomszédos országok átlagától is. Míg például Szlovákiában átlagosan 100-120 mm, Lengyelországban 150 mm, Romániában 120 mm vastagságú szigetelőanyagot alkalmaznak leginkább, addig a magyar lakóházak homlokzati szigetelése átlagosan csak 80-90 mm. Az energiahatékonysági szempontok figyelembevétele a havi rezsi összegét is kedvezően befolyásolja. Egy cseh háztartás például összjövedelmének 5%-át, egy német 6 %-át fordítja energiaszámlák fizetésére. Ezzel szemben a magyar háztartások, 2012-ben átlagosan összjövedelmük 20%-át költötték energiaszámlákra.

Az energiahatékonyság számunkra az ésszerű, tudatos energiafelhasználást jelenti. Ezt szolgálja egyfelől, ha jobb hatásfokú berendezéseket, építészeti megoldásokat alkalmazunk, illetve ha kicsivel nagyobb odafigyeléssel takarékosabban bánunk az energiával. Az energia hatékonyabb és takarékosabb felhasználásával tehát kevesebb erőforrást használunk, miközben nem kell lemondanunk megszokott kényelmünkről. Ismeretterjesztő kiadványaink, konferenciáink, állásfoglalásaink mind azt a célt szolgálják, hogy ezt az alapvetést a döntéshozóktól a gyerekekig mindenki magáénak érezze. (forrás: energiaklub.hu)

Télen fűt, nyáron hűt
Energiahatékonysági fejlesztésekkel az energiafogyasztás 30-40%-kal csökkenthető, ami egy gázfűtéses családi ház esetében éves szinten több százezer forintos megtakarítást is jelenthet. Megfelelő szigetelés olyan mint az óceán, télen fűt, nyáron hűt. Míg télen bent tartjuk a meleget, nyáron akár 5- 7 fokkal is csökkenthetjük lakásunk belső hőmérsékletét. És ez- annak a fényében, hogy egy átlagos magyar háztartás energia felhasználásának 75%-át a fűtésre, valamint a légkondicionálásra fordított energia teszi ki- hosszas elemzések nélkül is egyértelmű, hogy jelentős megtakarítást jelent.

Épületeink energiafogyasztásának csökkentésén keresztül a szigetelés nem csak pénztárcánk vastagságának megőrzésében segít, de hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk energiagazdálkodása is egyensúlyban maradjon, vagyis ne legyen több a fogyasztás a rendelkezésre álló készleteknél. 2,5 millió családi ház energetikai korszerűsítésével az ország teljes energiafogyasztásának 8%-a lenne megtakarítható.

A kockaház-kísérlet
A világ egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő szigetelésgyártója, a Knauf Insulation világszerte harminc gyárban termel üveg-, kőzet- és fagyapotot, valamint extrudált (XPS) és expandált polisztirolt (EPS). A vállalat nem csak termékeivel segíti elő az energiafogyasztás csökkentését, de figyelmet fordít saját ökológiai lábnyomának csökkentésére is. 2009-ben például CO2 kibocsátását 11%-kal, vízfelhasználását pedig 8,3%-kal csökkentette. A Knauf Insulation számos kutatást végzett a hazai épületszigetelésekkel kapcsolatban. A magyar ingatlantulajdonosok körében végzett felmérésből például kiderült, hogy a magyar lakosság többsége tisztában van a szigetelés pozitív hatásaival, sokan azonban- leginkább anyagi okok miatt- mégsem végeztek semmilyen fejlesztést ingatlanukon az elmúlt években.

Ennek ellenére a cég felmérései szerint azért már megfigyelhető javulás a lakóépületek szigetelése terén. A homlokzati és tetőszigetelés során egyre fontosabb szempont a magyar ingatlantulajdonosok számára is az alkalmazott hőszigetelő anyagok minősége. Egyre inkább előtérbe kerülnek a vastagabb szigetelőanyagok és a homlokzati hőszigetelésre eddig leggyakrabban használt polisztirollal szemben ma már egyre többen választanak tűzálló, páraáteresztő szálas szigetelőanyagot.

Hogy érdemes minőségi szigetelőanyagokat választani, azt a Knauf Insulation által elvégzett épület energiahatékonysági összehasonlító program is igazolja, mely során valós körülmények között, a magyar vidék jellegzetes épülettípusát, a ’80-as években épült „kocka” házat vizsgálták. 2013. nyarán korszerű hőszigeteléssel látták el egy hajdúnánási család házát. Az ő energiafogyasztásukat és rezsi költségeiket hónapokon keresztül egy ugyanolyan, de szigeteletlen hajdúdorogi házban élő másik családéval párhuzamosan mérték. Az eredmények azt mutatták, hogy a korszerű energiahatékonysági fejlesztéseknek köszönhetően az energiafelhasználás és fűtés költség közel 50%-kal csökkent.

A Knauf Insulation ásványgyapot termékek az ECOSE® Technology-val: Forradalmian új, formaldehid-mentes kötőanyag technológia, amely könnyen megújuló anyagokat használ a kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett, melyeket más szigetelőanyagokban használni szoktak. Az ECOSE® Technology, a bio-alapú kötőanyag 5 évig tartó kutató-fejlesztő munka eredményeként született, mely puha tapintást és természetesen barna színt kölcsönöz az ásványgyapot szigetelőanyag új generációjának. A környezettudatos és formaldehid-mentes fejlődési irányvonal előírásainak szellemében a Knauf Insulation termékek az ECOSE® Technology-val még jobban megerősítik az üveggyapot amúgy is kivételes környezetvédelmi megbízólevelét. A Knauf Insulation új, természetes ásványgyapot nem tartalmaz mesterséges színezőanyagokat vagy hozzáadott formaldehidet. A barna szín és puha tapintás mellé ugyanaz, az üveggyapottól eddig is elvárt megbízható hő- és hangszigetelő képesség és tűzállóság járul, melynek eredménye az energiamegtakarító szigetelőanyag új generációja. A Knauf Insulation termékek ECOSE Technology-val éppen olyan jók, mint a hagyományos ásványgyapot szigetelőanyagok - csak éppen jobbak...TERMÉSZETESEN!

(Hirdetés)

forrás: Knauf Insulation

A rovat új hírei

Hasonló

Ide nagyon kéne az uniós pénz

Szegény településeken nem ritka a műanyag és mindenféle hulladék elégetése sem, melynek súlyos környezeti- és egészségügyi ...