Guruló szállások vasúti kocsikból

Magazin

írta: ecolounge
2016/01/22

A kellemes klímájú, csöndes vasúti kocsik új fejezetet nyithatnak az ideiglenes szállások történetében.

Sokan panaszkodnak arról, hogy szinte a munkahelyükön élnek, bizonyos szakmák azonban ténylegesen megkövetelik azt, hogy az ember hetekre, vagy akár hónapokra odaköltözzön. Ilyenek például az építkezések, melyek mellett elhaladva gyakran látjuk az ideiglenesen felhúzott bódékat, konténerlakásokat, ahol a dolgozók a munkálatok idején laknak. Ezek a szállások nem mindig komfortosak, de szerencsére egyre több lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy az üzemeltetők a lehető legjobbat hozzák ki ezekből az átmeneti életterekből.

Mobillakás vagonokból
Legutóbb a vasúsépítési, pályakarbantartási munkálatok kapcsán végeztek érdekes kísérletet. Vonatvagonokat alakítottak át lakásokká, raktárakká és irodákká, ami különösen azért praktikus ötlet, mert így az embereket és különböző funkciójú helyiségeket is könnyebb egyik helyről a másikra szállítani. A helyzet azonban egyben kihívást is jelentett, mert a vagonok nemcsak, hogy nem voltak szigetelve, de a fűtéshez és egyéb igényekhez szükséges áramellátás is korlátozott, illetve változó a különböző helyszíneken.

Ezekre a problémákra egy speciális szigetelőanyag, a Classic 032 adta meg a választ. Az ECOSE® kötőanyagú, tekercses hőszigetelő anyag kiváló megoldásnak bizonyult: mindössze 10 cm vastag, de maximális hőszigetelő képességgel bír, könnyen bedolgozható, minimális hulladékkal jár és nem tartalmaz egészségre káros anyagot. Ez utóbbi azért is különösen fontos szempont, mert a szűk helyiségek egyébként növelhetnék az egészségkockázati tényezőket.

Kiváló levegőminőség
A levegő minőségére különös gondot fordítottak, a felhasznált anyagok mindegyike megfelelt annak a beltéri levegőminőséget értékelő szabványnak, mely a legmagasabbnak számít Európában. Az Indoor Air Quality rendszerében Gold (arany) minősítéssel rendelkeznek, ami a szerkezet teljes élettartama alatt garantálja a használók egészségének védelmét.

A tesztek
Az első felújított vagonokat még a nyáron kezdték el tesztelni, és eddig úgy tűnik, nagyon jól vizsgáztak a gyakorlatban. Amikor odakint 1 héten keresztül tartósan 34-35 °C volt, a belső térben 26-27 °C –t mértek klímahasználat nélkül. Hidegben viszont, -1°C külső hőmérséklet mellett bent (egy körülbelül 100 lm3-es helyiségben) maradt az állandó 21 °C, melyhez az 1500 W teljesítményű fűtőtestnek ½ óránként mindössze körülbelül 5 percen keresztül kellett működnie.

Ez is jól illusztrálja, hogy a szigetelésnek mekkora szerepe van a gazdaságos áramfelhasználásban. Sőt, az újabb kocsiknál még ennél is jobbak a lehetőségek, mert ezeknél már van elég hely ahhoz, hogy a tetőre is felkerüljön a Classic 032, méghozzá 16 cm-es vastagságban. Ez természetesen még nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé.

Hangszigetelés
A kivitelezők nem álltak meg a hőszigetelésnél, a hangszigetelésre is külön figyelmet fordítottak, mert gyakran előfordult, hogy az egymás melletti helyiségekben különféle tevékenységeket végeztek. Az egyes helyiségek közötti válaszfalakba az Ekoboard nevű, 50 mm-es üveggyapot tábla került  hangszigetelő rendszerelemként, így biztosították, hogy az éppen pihenőket ne zavarja az esetleg mellettük zajló munka.

Pontos illesztés
Talán említeni sem kell, hogy a kitűnő eredményekben a szakszerű beépítésnek legalább akkora a szerepe, mint a felhasznált anyagok minőségének. A szigetelőanyagok hővezetési tulajdonságai az elérhető legjobbak, de emellett ügyeltek az anyagok szoros illesztésére, a hézagmentes beépítésre is, mivel az „ottfelejtett” hő- vagy hanghidak jelentősen rontják a végeredményt. A szigetelések pára elleni védelmét párazáró fólia biztosítja.

A dolgozók véleménye
A projektet a Módos Property Zrt bonyolította, a tervezéstől a komplett kivitelezésig, és elégedettek voltak a kiválasztott anyagokkal: azt mondták, jó volt velük dolgozni, minimális porképződéssel jártak, szagtalanok és könnyen vághatók ill. beépíthetők voltak.

Egy új kocsi beszerzési árának töredékéből sikerült a projektet megvalósítani, ami a különböző tervezési szempontok optimális összehangolásának köszönhető, és a jó minőségű, korszerű anyagok használatának. A végeredmény magáért beszél, a Classic 032 és az Ekoboard szigetelőanyagok pedig láthatatlanul végzik a feladatukat, szolgálják használóikat a mindennapokban.

(Hirdetés)

A rovat új hírei

Hasonló