Felnő-e a feladatához a párizsi ENSZ klímacsúcs?

Hír

2015/12/05

A párizsi ENSZ klímacsúcs keretében egy 2020-ban életbe lépő, új globális éghajlatvédelmi megállapodás születik. A világ 75 országában jelen levő nemzetközi civil zöldszervezetnek, a Föld Barátainak magyar tagjaként a Magyar Természetvédők Szövetsége idén is tudósít és közérthető összefoglalókat ad a klímacsúcsról.

„A kormányzatok egyelőre híján vannak a klímavédelmi ambíciónak. Hol van a sürgős cselekvés iránti elkötelezettség, hogy megelőzzék a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válását és megvédjék a lakosokat káros hatásaitól? A párizsi megállapodás szövegjavaslata egyelőre csak gyenge klímavédelmi intézkedéseket és kevés alkalmazkodási segítséget nyújtana mindannyiunk számára. Ez szöges ellentétben áll az állampolgárok aktivitásával: a világszerte zajló lakossági, közösségi energia kezdeményezésekkel és a szennyező, fosszilis erőforrás kitermelésekkel szembeni növekvő ellenállással. Az emberek tudják, hogy itt az idő, nem várhatunk a kormányok jóindulatára: civil társadalmi nyomásra van szükség a klímacsúcs kapcsán és azon túl.” – hívta fel a figyelmet Jagoda Munic, a nemzetközi Föld Barátai soros elnöke.

A párizsi megállapodás csak akkor lehet sikeres, amennyiben teljesíti a népek, közösségek alábbi követeléseit (People's Test):

  • ha benne minden ország a klíma igazságosságnak megfelelően vállal részt a hazai kibocsátás-csökkentésben,
  • ha az egyezmény pénzügyi és technológiai-kapacitási támogatással, kompenzációval segítséget nyújt a fejlődő országoknak (melyek a leginkább szenvednek a klímaváltozástól, holott nem is ők okozták),
  • ha a valódi energia-átmenetet segíti elő a köz érdekében és nem enged fosszilis kiskapukat, ellenáll a multinacionális olaj- és gázlobbinak.” – foglalta össze a civilek elvárásait Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége klíma-energia programvezetője.

 

Mit tesz a Magyar Természetvédők Szövetsége:

  • „Klímacsúcs civil szemmel” blogposzt-sorozat: 7 tévhit a klímavédelemről – fiataloknak és minden érdeklődőnek az alapvető kérdésektől a szakmai szintig, továbbá a klímacsúcs elemzése szakmai szemmel ezen a linken.
  • Ökodiplomácia MTVSZ program: Klíma és fejlesztés összefüggéseiről info anyagok, a klímaváltozás által érintett és energia-átmenetben élen járó közösségek és magyar lakosok üzenetei. A Magyar Természetvédők Szövetsége november végén a Parlament előtt átadta a hazai döntéshozóknak a magyar lakosság üzeneteit a párizsi klímacsúcsra, a program év végéig folytatódik.

 

forrás: MTVSZ

A rovat új hírei

Hasonló

A globális összefogás éve

Az idei évnek a globális összefogás évének kell lennie annak érdekében, hogy fenntarthatóbb jövőt biztosítsunk mindenki ...