Fúrótorony 40 méter mélyen a tengerben - Állítólag nincs veszély

Hír

írta: MTI
2020/12/12

A tengerfenéken, negyven méteres mélységben találták meg az INA horvát olajipari vállalat eltűnt adriai-tengeri fúrótornyát. A toronnyal még szombaton szakadt meg a kapcsolat.

A gázplatform az isztriai Pulától ötven kilométerre, északnyugatra helyezkedett el. Ebben a térségben több platformja is van az INA-nak. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban csak a hét második felében tudták megközelíteni az eltűnt fúrótorony helyszínét, melynek keresésére robot-tengeralattjárókat is indítottak.

Az 500 tonnás vaskonstrukció fejjel lefelé merült el a tengerben, miután a vihar félbetörte tartóoszlopát.

Az INA még kedden közölte, hogy a fúrótornyon nem tartózkodott személyzet, valamint aktiválódott a vészhelyzeti rendszer, amely elzárta a gázfúrótorony biztonsági szelepeit, így állításuk szerint a balesetnek nincs a környezetre káros hatása. Tvrtko Perkovic, az INA kutatási és termelési operatív igazgatója szerint meglehetősen furcsa a helyzet: "Ennek nem lett volna szabad megtörténnie" - mondta. A szerkezetet 2020. december 1-jén ellenőrizték utoljára, erről jegyzőkönyv is készült az INA-ban, és akkor mindent rendben találtak.

Ilyen a vihar egy fúrótornyon:

A platformot a Rosetti olasz vállalat tervezte és a horvát Viktor Lenac hajógyár készítette el. A fúrótornyot szintén egy olasz cég, a Saipem helyezte üzembe 2001-ben. Az értéke akkor 12 millió dollár volt. Perkovic szerint azonban egy ilyen platform mai árakkal már 15 millió dollárba kerül.  A baleset most óriási presztízsveszteséget jelent nem csak az INA-nak, hanem a tervező, a kivitelező és az üzembe helyező cégnek is.

Az előírások szerint vállalat köteles a vasszerkezetet kiemelni a tengerből. Ezt követően a fúrókutat újra üzembe helyezhetik, vagy ha úgy döntenek, hogy bezárják, le kell betonozniuk a fúrás helyét.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Floydrosebridge

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Olajfúrás a Jeges-tengeren?

A Shell évek óta igyekszik megvetni a lábát a temérdek olajat ígérő sarkvidéken. Most úgy tűnik - legalábbis részben - elérte ...