Olajkitermelés a nemzeti parkban

Hír

írta: ecolounge
2013/08/18

Correa Delgado - közgazdász, politikus, 2007 óta Ecuador Köztársaságának elnöke - bejelentette, hogy hamarosan megkezdik az olajkitermelést a Yasuní Nemzeti Parkban.

Az Amazonas esőerdőben található, lenyűgöző biodiverzitással rendelkező nemzeti parkot az UNESCO 1989-ben a Világörökség részévé nyilvánította, fenntartását és védelmét ez idáig az ENSZ klímavédelmi programon keresztül finanszírozták. Az egyezmény értelmében az ENSZ 3,6 milliárd dollárt fizet, a kormány cserébe tiltás alatt tartja a terület olajkitermelését, amelynek hozzávetőleges értéke mai árfolyamon 8 milliárd dollár.

Előzmények
Ecuador 2007-ben tett ígéretet az ENSZ-nek, hogy a park területén található olaj kitermelését nem fogja engedélyezni. Miután a latin-amerikai ország 2008-ban súlyosan eladósodott és 2009-ben az adósságállománya elérte a GDP 32,3%-át, az ecuadori kormány korábbi ígéretén kényszerült változtatni. 2010 őszén ultimátummal fordult a nemzetközi közösséghez, hogy az olaj értékének legalább a felét - akkori értéken számolva 3,3 milliárd dollárt - fizessék ki azért, hogy ne kezdje meg a kitermelést. Ez az ENSZ számára is előnyös lenne, mivel így Ecuador közel 410 millió tonna szén-dioxid kibocsátástól óvná meg a Föld légkörét, amely 4,36 milliárd dollár megtakarítást jelentene (ugyanis a CO2 kibocsátási kvóta akkori árfolyamán számolva 1 tonna széndioxid 10 dollárnak felelt meg).

A felek végül 3,6 milliárd dollárnyi támogatásban állapodtak meg. Ecuador létrehozott egy kompenzációs alapot, amelyet ez idáig az ENSZ fejlesztési programja, az UNDP felügyelt. A befolyó összeget növény- és állatvédelemre, erdőtelepítésekre, alternatív energiatermelési projektekre, valamint a park fenntartására fordítanak. A program támogatásokon, az ENSZ, valamint különböző országok, alapítványok és egyének adományain alapul. A megállapodás értelmében minden évben tartani kell egy irányösszeget, amelyet ha nem tud összegyűjteni a kormányzat, meg kell kezdenie az olaj kitermelését, a hozzájárulásokat pedig vissza kell hogy fizesse a támogatóknak. A park ez idáig érintetlen maradt.

Miért olyan fontos a park az olajtársaságok szempontjából?
Az ország olajtartalékainak mintegy 20%-a található a Yasuní Nemzeti Park területén. Legnagyobb olajmezője az ITT (Ishpingo-Tambococha-Tiputini) körülbelül 846 millió hordó nyersolajat rejt.

Jelen
A világ egyk legfontosabb klímavédelmi megállapodása most felbontásra került. A nemzetközi szervezet a megállapodás ellenére, hat év alatt alig 300 millió dollárnyi felajánlást tett, amiből csupán 13 millió dollárt fizetett ki, és a további hozzájárulások sem voltak elegendőek.

Correa szerint "a világ magára hagyta Ecuadort, ugyanis támogatás helyett csak üres szavakat kapott". Az elnök szerint nem maradt más alternatíva, ezért engedélyt adott az olajkitermelésre a Yasuni Nemzeti Park területén.

Az olajlelőhelyek bevételeinek egyik felét a park fenntartására, másik felét a kieső jövedelmek pótlására fogják felhasználni.

Correa ígéretet tett arra, hogy kizárólag a park területének 1%-án indítanak olajkitermelést.

A parkot 2010-ben amerikai kutatócsapat vizsgálta át. Az eredmények alátámasztották, hogy a világ legszínesebb régiójáról van szó.
Dr. Terry Erwin entomológus szerint a park a maga 100 ezer rovarfajával páratlan, ahogyan a madárállomány tekintetében is egyedülálló: - "Eddig 596 madárfajt dokumentáltunk a Yasuniban. Ez lenyűgöző sokféleség az amazonasi esőerdő mindössze egy szegletében, és a bolygó egyéb ilyen pontjaival verseng” – Nyilatkozott akkor Dr. Peter English amerikai kutató, madárspecialista. Hasonló "biodiverzitási csúcsról" számolt be Shawn McCracken hüllőkutató is: "Az eddig dokumentált 150 kétéltű-faj világrekordnak számít egy ilyen nagyságú területen. Sokkal több béka- és varangyfaj van a Yasuni területén, mint amennyi őshonos faj található Amerikában és Kanadában együttvéve”. A növényvilág is szinte paradicsomi, ahogyan arról korábban nyilatkozott Gorky Villa ecuadori botanikus: "A Yasuni egyetlen hektárján több fa-, növényzet- és liánlakó faj van, mint bárhol máshol a világon.”

Kép forrása / Szerző


forrás: bbc.co.uk, index.hu, origo.hu, hvg.hu, wikipedia.org, kitekinto.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Újabb olajszennyezés a Dunán?

Szerdán délben újabb olajszennyezésről érkezett bejelentés Szigetszentmiklósról, ahol december 12. óta zajlottak a ...