Levonul a Shell az Északi-sarkvidékről!

Hír

írta: ecolounge
2015/09/28

A Shell előre nem látható időre felfüggeszti tevékenységét az Északi-sarkvidéken. A döntés hatalmas siker, és egyben kiváló alkalom arra, hogy az Északi-sarkvidéket mindörökre védelem alá helyezzük. A Greenpeace négy éve indította világméretű kampányát, melyhez máig több mint 7 és félmillió ember csatlakozott.

A Shell váratlanul bejelentette, hogy levonul az Északi-sarkvidékről, mert egy kulcsfontosságú alaszkai olaj- és gázkitermelő területen nem talált megfelelő mennyiségű nyersanyagot. Az olajcég döntése hatalmas győzelem - többek közt - annak a több mint 7 és félmillió embernek, akik a Shell északi-sarkvidéki olajfúrási tervei ellen indított Greenpeace-kampányhoz eddig csatlakoztak, és aláírásukkal a sarkvidék érzékeny élővilágának védelmében emelték fel szavukat. Magyarországról több mint 75 ezren írták alá a petíciót.

A vállalat döntése óriási lehetőséget jelent az Egyesült Államok elnökének arra, hogy mindörökre olaj- és gázkitermeléstől védett övezetté nyilvánítsa az Északi-sarkvidéket. – mondta Kumi Naidoo, a Greenpeace vezetője. "Ki kell használnunk ezt az alkalmat arra, hogy a sarkvidéket állandó védelem alá vonjuk, és a fosszilis energiahordozók kitermelése helyett átálljunk a megújuló energiahordozók használatára. Ha tényleg tenni akarunk a klímaváltozás ellen, fel kell hagynunk az olajkitermeléssel az olvadó sarkvidéken” – mondta Kumi Naidoo.

Efféle védelemre példa az Antarktisz-egyezmény 1991-ben elfogadott környezetvédelmi jegyzőkönyve is, mely a terület természeti adottságainak megőrzését és védelmét írja elő, és megtiltja az ásványi anyagokkal kapcsolatos mindenfajta tevékenységet. A jegyzőkönyv megszületéséért a Greenpeace 7 éven át kampányolt, 1987-től kezdve egy állandó kutatótábort is működtetve a Déli-sarkvidéken.

A Greenpeace „Mentsük meg a sarkvidéket!” kampánya a mai győzelem után megújult erővel folytatódik. „Célunk, hogy az Északi-sarkvidék egésze védett területté váljon. Bízunk abban, hogy a Shell mai bejelentésével egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez a célhoz” – zárta sorait Naidoo.

Az olajvállalat terjeszkedése elleni harc egyébként tökéletes példája annak, amikor a környezetvédők összefognak egy nemes ügy érdekébe. A Greenpeace - Shell küzdelemhez a helyi lakosok mellett számos helyi zöld szervezet is csatlakozott, köztük például Seattle dühös nagyijai, és több híresség is felszólalt a sarkvidék védelméért, például Al Gore, az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke is - róluk itt írtunk.

 

forrás: Greenpeace

A rovat új hírei

Hasonló