Gyermekmunka a 21. században

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2013/10/17

A szegénység családokat súlyt, gyermekeket tesz kiszolgáltatottá a világ számos pontján. Megélhetésükért sanyarú körülmények között, éh bérért kell robotolniuk ültetvényeken, gyártósorok mellett, vagy éppen cselédként. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) statisztikái szerint a munkára kényszerült (5-17 éves életkor közötti) gyermekek száma világszerte a 200 millió főt is meghaladja. A szegénység felszámolásának nemzetközi napja alkalmából értekezünk a témában.

Az ILO adatai alapján amerikai szakértők hívták fel a figyelmet többek közt arra is, hogy a gyermekmunkaerő 69 százalékát a mezőgazdaságban veszik igénybe. Olykor fizetés nélkül, embertelen körülmények között dolgoztak a többségében 10 évnél fiatalabbak családtagjaikkal együtt, a Philip Morris dohányipari vállalat Kazahsztáni telepein, derült ki a Human Rights Watch „Pokoli munka: Dohányipari vendégmunkások kizsákmányolása Kazahsztánban” című jelentéséből. Az elefántcsontparti kakaó ültetvényeken alkalmanként ingyen dolgoztattak gyermekeket, derült ki a Fair Labor Association (FLA) független szervezet jelentéséből. A példákat pedig napestig lehethe sorolni.

A nyomorban élő gyermekek többsége bár mezőgazdasági munkát végez, Indiában és Kínában a különböző IT nagyvállalatok kétkezi munkásai között is találni fiatalkorút. Az Apple alkatrészeket gyártó Foxconn nem egyedüliként alkalmazott olcsó munkaerőt Kínában, amelyre két amerikai újságírónak köszönhetően derült fény. Az elektronikai cég gyártósorai mellett 12-14 évesek járultak hozzá az okostelefonok piacra kerüléséhez. A businessinsider cikke szerint a nagyvállalatnál 12 órás műszakban 165 forintos órabérért dolgoztattak gyerekeket.

Kép forrása / Szerző: Julien Harneis

Világszerte ma több mint 15 millió kiskorú dolgozik háztartási alkalmazottként magánszemélyeknél. Közülük minden második cselédsorban tartott gyermek 5 és 14 év közötti, háromnegyedük lány, sokan lelki és fizikai bántalmazásnak, erőszaknak is ki vannak téve.

Kép forrása / Szerző: Irri

Az ENSZ szerint a gyermekeket foglalkoztatók tevékenységei igen széles spektrumot ölelnek fel, a már említettek mellett a bányászati munkáktól, fémfeldolgozástól kezdve a virágtermesztésen át a ruházati cikkek gyártásáig szinte minden terület érintett, nem beszélve a gyermekprostitúcióról és a drogkereskedelemről.

Hazánkban a gyermekmunka nem jellemző, az UNICEF mégis figyelmeztette Magyarországot, miszerint akár itt is növekedés mutatkozhat. A mostani szabályozások szerint csak a 16. életévet betöltött személy vállalhat szülői felügyelet nélkül munkát. Törvénnyel szembeni visszaélések ugyan évről évre előfordulnak, számuk azonban még a huszat sem éri el.

Kép forrása

Október 16-án és 17-én, az Élelmezési világnap és a Szegénység megszüntetésének nemzetközi napja hívja fel a figyelmet arra, hogy a Földünkön tomboló nyomor felszámolása egyre sürgetőbb. Bizakodásra adhat okot, hogy az évezred elejétől csökkenő tendenciát mutat a gyermekek dolgoztatása, így talán néhány éven belül teljesülhet az ILO 1999-ban megfogalmazott azon célkitűzése, miszerint 2016-ig felszámolják a gyermekmunka legrosszabb formáit.

Kép forrása / Szerző: Shresthakedar

 

forrás: businessinsider.com, fairlabor.org, origo.hu, hvg.hu, index.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Föld napja az Apple-nél

Az Apple „Alkalmazások a Földért” nevű kezdeményezésével - a WWF-et támogatandóan - néhány napig a természetvédelmet ...

Elveszik a munkánkat a robotok?

Ha sikerül radikálisan átszervezni a munkaerőpiacot, akár még hasznunkra is válhat a változás. Ám még így is vannak ...