Hajléktalanok takarítják Fukushimát

Magazin

írta: ecolounge
2014/01/21

A fukushimai atomerőmű 2011 márciusában bekövetkezett katasztrófája után - amit földrengés, majd az azt követő cunami okozott - kiterjedt radioaktív szennyeződést mértek Japánban. Az érintett területek megtisztítása máig nem fejeződött be. Ebben a korántsem népszerű, embert próbáló munkában több bűnözői csoport is meglátta a lehetőséget: hajléktalan embereket toboroznak sokszor minimálbér alatti fizetéssel.

Seiji Sasha munkaerő közvetítő pirkadat előtt felkeresi a vasútállomást, hogy hajléktalan embereket toborozzon, mivel a Sendai állomáson éjszakázó emberek potenciális munkavállalók, akik sokszor vállalják a radioaktív területeken való takarítást - így talál Japán embereket az egyik legkevésbé kívánatos munkára. A három évvel ezelőtti katasztrófa után Japánnak Hong Kong-nál nagyobb területet kell megtisztítania. Az erre kitűzött határidő vészesen közeleg, miközben a munkálatok nem haladnak a megfelelő ütemben. A folyamatot ráadásul nehezíti, hogy legtöbbször átláthatatlan az elvégzett munka, valamint munkaerőhiány van- derül ki a Reuters elemzéséből.

Japán bűnözői csoportok vesznek részt a munkálatokban
2013 januárjában, októberében és novemberben japán maffiózókat tartóztattak le, akik illegálisan alkalmaztak munkásokat sokszor a minimálbér alatti fizetésért. A három legnagyobb japán bűnöző csoport állásközvetítő cégeket nyitott az egyik állam által alkalmazott cég alvállalkozójaként. Probléma, hogy a céges kapcsolatok ilyen mértékű összefonódása nehezen feltérképezhető. A kártalanításban résztvevő cégek pontos száma nem is ismert, a Reuters vizsgálata szerint 733 vállalatról beszélhetünk. Az elemzés során az is sokszor kiderült, hogy több vállalat nem bejegyzett, nem találtak hozzá telefonszámot, vagy weboldalt. Az illegális munkavállalók száma az öregedő társadalom miatt egyre nagyobb, hiszen Japán híján van az aktív korú dolgozóknak. A kártalanítási munka különösen nagy hasznot hajt, mivel a Környezetvédelmi Minisztérium száz dollárt fizet fejenként minden egyes munkás után naponta.

A kormánynak vizsgálatot kell indítania
A katasztrófa utáni napokban valóban a gyors válasz volt a megfelelő lépés, de a kormánynak most alapos vizsgálatokat kell végeznie, hogy a visszaéléseket megakadályozza. Az eredeti határidő a tisztításra 2014 márciusa, azonban a leginkább érintett területeken ez akár három évet is csúszhat. Ez azt is jelenti, hogy az a 60 000 ember, aki az adott térségben élt, lehet, hogy hat évvel a katasztrófa után sem térhet haza otthonába.

Japán szürkegazdaság
Japán mindig is híres volt szürkegazdaságáról, aminek eddigi centruma Tokió és Osaka volt. Az elmúlt években, azonban a katasztrófa zónában fekvő Sendai lett a munkások toborzóhelye. Annyi munkást, amennyi az érintett területek megtisztításához kellene szinte lehetetlen a szürke, illetve feketegazdaság kikerülésével alkalmazni, hiszen az építkezési vállalatok 90 százalékát maffiózók irányítják.

 

forrás: inhabitat.com, reuters.com, euronews.com

A rovat új hírei

Hasonló

Kérdéses a jégfal sorsa!

A fukushimai atomkatasztrófa óta nem sikerül megfékezni a radioaktív vízszivárgást. A jégfal koncepció kérdésessé vált.

Fukushima el van átkozva

Legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből.