Visszaengedték őket

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/08

Három évvel a katasztrófa után először engedték vissza a lakókat a Fukushimai övezetbe.

A Fukushimától 12 mérföldre található Tamura városa újra megnyitotta kapuit, 3 év után ez az első terület, amely hazavárhatja lakóit. Noha a település igen apró, eredetileg csupán 357 regisztrált lakosa van, a döntés jelzésértékű, a haladás üzenetét hordozza, azaz hogy a readioktivitás immáron egészségi határérték alatt van.

Néhányan azonban aggódnak, hogy a kormány kísérleti nyulakként akarja felhasználni a lakosokat. A kétkedők szerintük még mindig határérték feletti a sugárzás a térségben. A családosok közül sokan egyébként is hezitálnak, hogy visszaköltözzenek-e gyermekükkel, akik sokkal érzékenyebbek a radioaktivitásra.

A katasztrófa miatt mintegy 160 000 lakónak kellett hirtelen elhagynia otthonát. A kiköltöztetettek körülbelül egyharmada még mindig ideiglenes helyen van elszállásolva. Az esetet követően Japán többször hangoztatta, hogy a megújuló energiaforrások elkötelezett hívévé vált. A Japán kormány egyik legutóbbi nyilatkozata szerint a cél, hogy 2020-ra az ország energiaellátásának egyötöde megújuló energiaforrásokra épüljön.

Japánnak továbbra is a szennyezéssel kellene foglalkoznia, de az újabb radioaktív szivárgások és egyéb problémák miatt a tisztogatás folyamata lassabb. A "tisztogatás terve" gyakorlatilag intenzív sugármentesítést jelent, sokak szerint azonban az ütemtervet nem fogják tudni tartani. Korábbi összefoglaló cikkünk Fukushimáról ide kattintva is elérhető.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Kérdéses a jégfal sorsa!

A fukushimai atomkatasztrófa óta nem sikerül megfékezni a radioaktív vízszivárgást. A jégfal koncepció kérdésessé vált.

Fukushima el van átkozva

Legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből.

Fukushimai jégfal

Az már júliusban kiderült, hogy a fukushimai radioaktív víz az óceánba szivárog. Az erőmű tulajdonosa most új ötlettel rukkolt ...