Heti összefoglaló 4. hét - Bye-bye Trump, meleg- és hidegrekordok, esély a hím csibéknek

Hír

2021/01/25

Az elmúlt hét igencsak izgalmasra sikeredett. Talán a legfőbb hír, hogy beiktatták elnöki hivatalába Joe Bident. Új korszak kezdődik? 4. heti összefoglalónk következik.

Meteorológiai hullámvasút

Olyan gyorsan változik az időjárás, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Bő egy héttel ezelőtt még repkedtek a mínuszok, a téli sportok szerelmesei reménykedve figyelték, ahogy befagynak a tavak, a síközpontokban egymás lábát taposták a látogatók. Január 16-án szombaton - 14, 3 fokot mértek Verpeléten, ami szezon rekordnak számít.

Aztán fordult a kocka, pár nap alatt tavasziaszra fordult az idő, így megdőlt a melegrekord is: pénteken a Somogy megyei Főnyeden 16 fokot mértek, ami fél fokkal több, mint az 1956-os rekord. De nincs nyugalom, a hétvégén ismét figyelmeztetést adtak ti több megyére havazás miatt.

 

Bye-bye, Trump!

Január 20-án beiktatták hivatalába Joe Bident az USA 46. elnökét. A környzetvédők kicsit fellélegezhetnek, hiszen ezzel új korszak kezdődhet. Joe Biden több tucat rendeletet szándékozik kiadni a beiktatását követő tíz napban, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy Washington vissza akar lépni a párizsi klímaegyezmény aláírói közé.

Trump elnöksége alatt rengeteg olyan döntést hozott, mellyel felülírta a hatályos természetvédelmi törvényeket. A klímaszkeptikus ex-elnöknek köszönhető, hogy hamarosan megkezdődhet az olajkitermelés az alaszkai vadrezervátumban. A bérlők 10 éven keresztül mintegy 7,7 milliárd hektárnyi természetvédelmi területen folytathatnak munkálatokat.

Leállhat az Északi Áramlat-2 gázvezeték építése

Miközben a Észak-Amerikában természetvédelmi területeket dúlhatnak fel az olajért, környezetvédőknek sikerülhet elérni, hogy jó időre leálljon az Észak Áramlat-2 építése. A munkálatok ugyanis olyan madárvédelmi területen folynának, ahol az zavarná a madarak téli pihenőjét. Ha a bíróság jóváhagyja a környezetvédők beadványát, akkor májusig nem állhatnak munkába a gépek.

 

Vége lehet a "csibedarálásnak"

Nagy lépést tett Németország: olyan rendeletet terjesztettek a parlament elé, ami szakítana a korábbi kegyetlen gyakorlattal, azaz 2023-tól tilos lenne leölni a hím naposcsibéket.

Eddig évente 45 millió csibét mészároltak le pusztán azért, mert nem gazdaságos a felnevelésük. Többnyire egyszerűen élve ledarálták őket. Mára több módszert is kidolgoztak a tojásban fejlődő csibe nemének megállapítására, ugyanakkor a 6. naptól a tojás teljes elpusztítását is be akarják tiltani, mivel nem kizárható, hogy a csirkeembrió is érez fájdalmat.

 

Halál vár a drogbáró vízilovaira?

Pablo Escobar az 1980-as években élte fénykorát. A drogcsempészetből hatalmas vagyont halmozott fel, amiből egy magánállatkertet is építtetett kolumbiai birtokán. 1993-as halála után a magára hagyott állatok nagy részét elszállították, más állatkertekben helyezték el, ám a vízilóvak maradtak, kiszabadultak, és szaporodni kezdtek. Kifejezetten jól érzik magukat a környék tavaiban és mocsaraiban.

Ám természetvédők szerint negatív hatással vannak környezetükre, és az embereket is veszélyeztetik az agresszív állatok. Eddig sterilizálással próbálkoztak, de nem sikerül kordában tartani a mintegy 80 egyedet. Ezért lehet, hogy elrendelik az állatok kilövését.

Napelempark a kórház tetején

Újabb kórház kap napelemeket, ezúttal a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház három épületére, valamint a parkoló területére telepítenek paneleket. A négy ipari teljesítményű napelemrendszer a kórház jelenlegi villamos energia fogyasztásának csaknem hat százalékát biztosítja majd, és tizenkét embernek ad munkát. A Széchenyi 2020 program keretében a csaknem 180 millió forintos beruházás a tervek szerint még ebben az évben elkészül. A napelemek egyre népszerűbbek a lakosság körében is.

 

Rekordszámú őzgázolás

Bár még messze van az őzek üzekedési időszaka, így is sok a vadgázolás. Szerdán 24 óra leforgása alatt 4 balesetről értesítették a hatóságokat. Magyarországon nagyvadak közül őzből van a legtöbb, kb. 380 ezer példány, melyek hazánkban mindenhol veszélyt jelenthetnek az autósok és motorosok számára. Cikkünkből kiderül, mi a teendő, ha őzet látunk az úton, vagy ha őzet gázoltunk.


Képek forrása: MTI / Máthé Zoltán;  commons.wikimedia.org / Gage Skidmore; pexels.com / Pixabay

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló