Újabb olajszennyezés a Dunán?

Hír

2020/12/30

Szerdán délben újabb olajszennyezésről érkezett bejelentés Szigetszentmiklósról, ahol december 12. óta zajlottak a helyreállítási munkálatok. A szakemberek már több száz tonnányi szennyeződést távolítottak el, miközben a rendőrség továbbra is nyomoz. Vajon újabb bűncselekmény történt szerdán?

A lehetséges új szennyezésről Szigetszentmiklós hivatalos Facebook-oldalán is tájékoztatták a lakosságot. A közlemény szerint a terület őrszemélyzete jelezte szerda délben a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnak, hogy a csatorna kivezető nyílásán megint tömény olaj jelentkezett.

Az aknafedő nyílásnál a csapadékvíz-elvezető csövet azonnal lezárták, hogy a csapadékvíz ne sodorhassa az olajat a területen lévő nádasba és sásba, valamint szanollal (olaj felitatására használt abszorbens anyag) gátolták meg, hogy az olajszármazék beljebb kerüljön.

Egyelőre nem tisztázódott, hogy újabb olajszennyezés történt-e a Tebe sornál lévő szennyvízlefolyónál, vagy az esőzés okozta az olaj visszafolyását. A Tebe soron lévő aknafedlapokat felnyitották, itt látszott, hogy a felszínen úszó olajfoltok vannak - ebből feltételezik, hogy az olaj a keddi és kedd éjszakai csapadékkal kerülhetett a rendszerbe. A rendőrség a katasztrófavédelemmel közösen próbálja kideríteni, hogy mi okozta az újabb szennyezést.

A szennyezet természetvédelmi terület egy évvel ezelőtt: a szigetszentmiklósi úszóláp

Folyik a nyomozás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság időközben bejelentette: a beérkező vízminták elemzéséből kiderült, hogy a szennyezés nagy része motorolajból, kisebb része gázolajból áll. Az eredmény segíti a rendőrök munkáját is, a hírek szerint egyre szűkül a lehetséges gyanusítottak köre. A nyomozók több kamerafelvételt is megtekintettek, és számos lakó is segíteni tudja a munkájukat. Eközben több mint 10 millió forint nyomravezetői díj gyűlt össze felajánlásokból.

A károk pénzben kifejezett értékét még nem lehet meghatározni. Évtizedek óta nem történt ekkora olajszennyezés Magyarországon. Noha a területet megtisztították, a táj rehabilitációja hosszú évekig fog tartani. A szennyezés ráadásul természeti értékeket is érintett, az itt található ritka úszóláp nagy részét nem lehetett megmenteni, ki kellett irtani.


Kép forrása: MTI / Máthé Zoltán

 

 

Ön szerint megtalálják az elkövetőt?

A rovat új hírei

Hasonló