Íme az első reakciók Trump klímavédelmet szétverő rendelete kapcsán

Hír

írta: ecolounge
2017/03/30

A klímavédelmi intézkedések eltörléséről szóló Trump rendelet óriási felháborodást keltett Európában is.

Több amerikai szövetségi állam és város utasította el Donald Trump kedden aláírt elnöki rendeletét, amellyel eltörölte elődje, Barack Obama klímavédelmi intézkedéseit. A Fehér Ház arról pillanatnyilag még nem hozott döntést, hogy az Egyesült Államok kilép-e a 2015-ben több mint 190 állam által aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből.

"Dekrétum az energetikai függetlenségről"

A "Dekrétum az energetikai függetlenségről" címet viselő rendelet aláírásával - cikkünk itt - Donald Trump eltörölte Obama 2013-ban foganatosított klímavédelmi intézkedéseit. Mit is jelent ez? Eltörölte például a globális felmelegedés legfőbb kiváltóinak, az üvegházhatású gázok kibocsátásának felső határát, feloldotta az eddig bezáratott szénerőművekre kimondott zárlatot, illetve a szövteségi szénbányák működésére vonatkozó moratóriumot, és engedélyezte a frakkolást (a hidraulikus technikával történő olajkitermelést).

Szokásos napi sajtóértekezletén a Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer szerda délután leszögezte: a Fehér Ház arról pillanatnyilag még nem hozott döntést, hogy az Egyesült Államok kilép-e a 2015-ben több mint 190 állam által aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből. "A párizsi megállapodás még vita tárgya a kormányzaton belül" - fogalmazott a szóvivő. (Donald Trump és az őt támogató republikánusok egy része egyébként nem csupán a globális felmelegedés tényét vonja kétségbe, hanem a párizsi klímavédelmi egyezményt is fölöslegesnek ítéli.)

Jerry Brown Kalifornia és Andrew Cuomo New York állam kormányzója közös közleményben utasította el Trump döntését: "A kormányzattal vagy nélküle, de szövetségeseinkkel a világban továbbra is kíméletlenül küzdünk majd a klímaváltozás ellen és jövőnk védelméért." Ez az elnöki döntés "mélységesen elhibázott és megbotránkoztatóan figyelmen kívül hagyja a tudomány alapvető megállapításait."

A közös közleményhez több szövetségi állam és város is csatlakozott. Így például Oregon, Washington, Massachusetts és Virginia kormányzói, vagy Oakland, Portland, Seattle, Chicago, Philadelphia városok polgármesterei.


Forrás: MTI - EPA / Szerző: Shawn Thew

A döntés az egész világon óriási felháborodást váltott ki

 • Az Exxon például - amelynek korábbi elnök-vezérigazgatója Rex Tillerson, jelenlegi külügyminiszter volt - felhívta Trump elnök figyelmét a döntés káros hatásaira és kérte a Fehér Házat, hogy ne fordítson hátat a párizsi klímaegyezménynek.
 • A Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke "mélységesen elhibázottnak" minősítette és közleményben ítélte el az új elnöki rendeletet, és több amerikai környezetvédelmi szervezet is felemelte hangját.
  • Laurent Fabius volt francia külügyminiszter, a párizsi klímamegállapodást tető alá hozó ENSZ-klímacsúcs elnöke "súlyos visszalépésnek" nevezte szerdán Trump rendeletét. "A fontos védelmi szabályozások felszámolása, a fosszilis energiák szennyező projektjeinek támogatása, ezen a téren a nemzeti és nemzetközi költségvetések jelentős megnyirbálásának bejelentése ellentétes a legmegalapozottabb tudományos ismeretekkel, és a már 141 ország, köztük az Egyesült Államok által is ratifikált párizsi klímamegállapodás által megfogalmazott általános érdekű célokkal. Az országok, a helyi önkormányzatok, a vállalatok, a civil szerveztek, az állampolgárok feladata, hogy mindenhol fellépjenek és megerősítsék konkrétan is, hogy ragaszkodnak a Párizsban tett kötelezettségvállalásokhoz, megvalósítva azokat"
   A volt francia külügyminiszter nevéhez fűződik a Párizsban 2015. december 12-én az ENSZ 21. klímakonferenciáján 195 ország részvételével megszületett megállapodás tető alá hozása. A keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt próbálja tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok említése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint Kína és az Egyesült Államok is támogatott.
  • Sajnálatát fejezte ki szerdán Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos is. "Sajnáljuk, hogy az Egyesült Államok visszavonja a klímapolitikája fő pillérének számító, úgynevezett Tiszta Energia tervet" - fogalmazott a spanyol politikus. "Meglátjuk, milyen más módon kíván az Egyesült Államok eleget tenni a párizsi klímaegyezmény szerinti kötelezettségeinek" - tette hozzá.
   Washington azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.
   "Mások talán visszafordulnak, az Európai Unió és Kína azonban teljes gőzzel halad a párizsi egyezmény céljainak megvalósítása, a tiszta energiai fordulat felé" - hangsúlyozta a jelenleg Pekingben tárgyaló Canete.
  • Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár kedden Brüsszelben kijelentette, ha Trump "nem is fogadja el a klímaváltozást", a világ összes többi országa teljesíteni fogja a párizsi egyezmény szerinti vállalásait. "Úgy gondolom, veszíteni fog (a klímapolitikai fordulatával)" - mondta az amerikai elnökről a világszervezet egykori vezetője, de nem bocsátkozott részletekbe.

  Bár Kína hivatalosan még nem kommentálta a Trump kabinet katasztrofális döntését, a bizalom romlása borítékolható. - Ugyanis a párizsi klímacsúcs megállapodásán kívül a két szuperhatalmat - mégha csak formálisan is, de - köti egy, az éghajlatváltozással kapcsolatos politikai kötelezettségvállalásokról szóló közös elnöki nyilatkozat is, melyet a két ország még a párizsi klímacsúcs előtt, 2015 szeptemberében írt alá. - A történelmi jelentőségű megállapodásról ítt olvashat (cikkünk a Fehér ház angol nyelvű közleményét is tartalmazza).

   

  forrás: MTI

  A rovat új hírei

  Hasonló