Negyven százalék felett a kínai főváros erdős területeinek aránya

Hír

írta: MTI
2015/03/17

A statisztikák szerint a kínai főváros erdővel, fákkal borított területeinek aránya mára meghaladja a 47 százalékot, bár a Pekingieket ez egyre kevésbé vigasztalja, hiszen évekkel ezelőtt azzal a jelszóval hirdettek faültetési kampányokat, hogy az része a szmog elleni harcnak.


Mivel a pekingiek ma Kína legszennyezettebb levegőjű térségében élnek, a szakemberek is kénytelenek voltak belátni, hogy az erdősítés ugyan enyhíti az északi sivatagok felől érkező homokviharok következményeit, de a szmogellenes küzdelemnek csak korlátozottan hatékony fegyvere.

Mindazonáltal elismert tény, hogy Peking láthatóan egyre zöldebb, a 2008. évi nyári olimpiai játékokra meghirdetett célok valóra váltásával sokat javult a városkép, jelentősen nőtt a zöld terület. Az 1981-ben meghirdetett fásítási program kezdetétől a fővárosban 197 millió fát ültettek, és ezek 88 százaléka életben maradt.

A zöld növényzettel borított területek aránya 2014 végén 47,4 százalék volt. Ez egy főre jutóan csaknem 16 négyzetmétert jelent - tájékoztatták a Hszinhua hírügynökséget a kínai Faültetés Napjának csütörtöki eseményei előtt az illetékesek. Azt is elmondták, hogy az elmúlt 34 évben több mint 86 millióan voltak részesei az önkéntes ültetési akcióknak.

Az idei évre a főváros vezetése már kijelölt 25 helyszínt, amelyek összterülete körülbelül 1467 hektár. Az ültetésekhez 865 ezer facsemete áll rendelkezésre.

Összehasonlításképpen Magyarországon egyedül Nógrád megyében éri el a 40%-ot az erdősültség aránya! (KSH 2012-es adat) az országos átlag 20%. A tervek szerint 10 év múlva az erdőtelepítések eredményeképpen ez az arány 27 % lesz.


A rovat új hírei

Hasonló

Szmog ihlette a kínai rendezőt

A szmog ihlette meg Csia Csang-ko kínai filmrendezőt, aki megfogalmazása szerint "a megvilágosodást és nem a félelemkeltést" ...