200 millió fát ültettek Pekingben az elmúlt 40 év alatt

Hír

írta: MTI
2021/03/12

Kínában hatalmas problémát jelent a légszennyezés, ezért is indították el 1981-ben az önkéntes erdősítési programot. Ennek eredményeképp mintegy 210 millió fát ültettek Pekingben az elmúlt 40 évben.

A több mint százmillió részvevőt vonzó programnak köszönhetően Peking erdős területeinek aránya 12,8 százalékról 44,4 százalékra nőtt négy évtized alatt a főváros zöldítéséért felelős hivatal tájékoztatása szerint, amelyet az ország hivatalos faültetési napján közöltek.

Peking belvárosi részein a zöldterületek aránya 20,08 százalékról 48,5 százalékra emelkedett 1980 és 2020 között, az egy főre eső városi zöldterület mérete ezzel 16,5 négyzetméterre nőtt.

Az önkéntes erdősítési programot 1981-ben indították el Kínában. Az ország erdős területeinek aránya a nyolcvanas évek elején regisztrált 12 százalékról mostanra 23,04 százalékra nőtt. A program egyik elsődleges célja, hogy az erdős területek növelésével felvegyék a harcot az elsősorban a kínai nagyvárosokat sújtó légszennyezés problémájával.

Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly decemberben, az ENSZ New York-i közgyűlésén bejelentette: Kína 2060-ra karbonsemlegessé kíván válni, 2030-ra pedig eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Erlend Bjørtvedt

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Kína zöldül?

A Világbank elnöke szerint Kína jó úton halad a "zöldülés" irányába - eközben az ország olaj- és gázlelőhelyek után kutat.

Kínában valami elindult?

A mindent háttérbe szorító - sokszor a környezetet is romboló - gazdasági növekedés kora valóban lejárt Kínában?