Már nem használhatnak vékony műanyag zacskót Brüsszel üzletei

Hír

írta: MTI
2018/09/02

Érvénybe lépett szombaton az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben.

A szabályozás a teljes kereskedelemre, még a piacokra és más utcai árusokra is kiterjed az áru minőségétől és természetétől függetlenül.

Az ömlesztett élelmiszerek, például zöldségek elsődleges csomagolásaként, valamint a húsáruk és a nedves, vizes készítmények elszállítására kínált zacskók esetében biológiailag lebomló zacskók használata engedélyezett. A La Libre Belgique belga napilap közlése szerint a legfeljebb húsz percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya- vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel.

A szabályozás szeptember 1-jei bevezetésétől számított három hónapos türelmi időt követően megbírságolhatják azokat a kereskedőket, akik hagyományos műanyag zacskót használnak.

A vastagabb, több alkalommal is használható szatyrok kínálata továbbra is engedélyezett.

Brüsszelben és Vallóniában, Belgium francia ajkú régiójában már 2016 decemberében betiltották a nejlonzacskó használatát, de akkor még csak a pénztárnál kaphatókra vonatkozott a tilalom. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő.

Az 50 mikronnál vékonyabb szatyrokat az emberek szinte sosem használják egynél többször, és rögtön a szemétbe kerülnek. Ezeknek a műanyag zacskóknak a lebomlási ideje mintegy 400 év, ellenben a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskók esetében legfeljebb néhány hét, vagy hónap (ugyanakkor teljes lebomlásról nem beszélhetünk, a műanyag előbb mikro-, majd nano méretű szemcsékre esik szét). Hogy mennyi zacskóról van szó, azt nehéz megbecsülni, több felmérés is született már a témában: Az Európai Bizottság szerint 2010-ben csak az EU területén 8 milliárd ilyen zacskó került a szemétbe. Egy másik felmérés szerint fejenként évente átlagosan 198 nejlonzacskó fogy, melynek 90 százaléka az 50 mikronnál vékonyabb típusba sorolható. Az Euroactive 2015-ös adata szerint évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte éves szinten 1 milliárd egyszer használatos műanyag zacskót használnak, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként. A műanyag zacskók komoly környezeti terhelést jelentenek, a környezetbe kerülvén szennyezik a talajt, valamint a tengereket és óceánokat.

forrás: MTI, La Libre Belgique

A rovat új hírei

Hasonló