Százmilliók biztonságosabb vízellátásához járulhat hozzá az új magyar fejlesztés!

Hír

írta: MTI
2019/06/01

A talajnedvesség megőrzését segítő készítmény Ázsia, Afrika és Dél-Amerika több országában is forgalomba kerülhet. A talajkondicionáló anyag mérsékli a párolgási veszteséget, és a levegőből is megköti a nedvességet. Ennek köszönhetően a növények kétszer hosszabb aszályt is átvészelhetnek súlyosabb károsodás nélkül.

A Water&Soil Kft. most Dél-Afrikától és Kolumbiától várja a "Water Retainer” avagy “VízŐr" elnevezésű fejlesztésére a forgalmazási engedélyt, miután nemrég Kenyától már megkapta azt. A cég várakozása szerint hamarosan Tunéziában, Ghánában és Indiában is megkapja az engedélyt.

A talajnedvesség megőrzését segítő készítmény mérsékli a párolgási veszteséget, és a levegőből is megköti a nedvességet. Ennek köszönhetően a növények kétszer hosszabb aszályt is átvészelhetnek súlyosabb károsodás nélkül, a gazdálkodások pedig az öntözővíz felét megtakaríthatják. Számítások szerint 100 ezer hektáron, 30 százalékos öntözési intenzitás mellett évente 120 millió köbméter víz, vagyis 2 millió ember éves vízfogyasztása takarítható meg. A talajkondicionáló anyag ráadásul organikus készítmény, teljes mértékben lebomlik.

A Water&Soil Kft. a fejlesztési költségekről nem kívánt nyilatkozni, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) februárban azt közölte, hogy a vállalat a 2016-ban 1 milliárd forintos keretösszeggel indított klímafinanszírozásból kapott támogatást, hogy afrikai országokban értékesíthesse a talajkondicionáló anyagot. A budapesti székhelyű cég a nyilvános adatok szerint 2017-ben 16,6 millió forint, 2018-ban 80,5 millió forint nettó árbevételt ért el.

A XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében meghirdetett „MAGYAR NÖVÉNYTERMESZTÉSÉRT TERMÉKDÍJ PÁLYÁZAT 2016” nagydíját a Water Retainer (VízŐr®) nyerte el a magyarországi forgalmazó Alpha-Vet kft. által benyújtott pályázat alapján.

Kép forrása: pexels.com / Szerző: Tom Fisk
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Az ivóvíz drasztikus csökkenése

Számos cikket írtunk már a csökkenő ivóvízbázisok kapcsán. Most, a víz világnapja alkalmából igyekeztünk kategorizáltan ...