Levegőből állít elő ivóvizet az autóba szerelhető klímaberendezés

Hír

írta: ecolounge
2016/09/19

A Ford egy új, autóba szerelhető klímaberendezésen dolgozik, mely a lecsapódó párából állít elő ivóvizet. A találmány segíthetné a vízpótlást az elmaradottabb régiókban, és csökkenthetné a palackosvíz-fogyasztást is.

A Ford egyik mérnöke, Doug Martin olyan rendszert dolgozott ki, mely a klímaberendezésben létrejövő páralecsapódást ivóvízzé alakítja. Az ötletet, melyet egy Peruban található vízadagoló reklámtábla adta, a Further with Ford (Tovább a Forddal) című konferencián mutatta be Michiganben.

Hasonló elven működik a marokkói "ködbegyűjtő és vízelosztó rendszer" is, ott ködből fakasztanak ivóvizet a falvak ivóvízellátásnak biztosítására. - itt mutattuk be a "ködaratás" lehetőségeit.

Martin a rendszernek az On-The-Go H2O (Menet közben H2O) nevet adta. A berendezés úgy működik, hogy összegyűjti a vízcseppeket, melyek egyébként a páraelszívóból egyenest az útra hullanának. Miután kiszűrésre kerülnek a szennyeződések, a vizet az utastérben elhelyezett tartályban vezeti, ahonnan egy csapon keresztül lehet kiengedni, ahogyan ez a videóban is látható.

Martin szerint ezzel az eljárással, ha a légkondi folyamatosan megy, egy óra alatt körülbelül két liter vizet lehet előállítani. A találmány segíthetné a vízpótlást az elmaradottabb régiókban, és csökkenthetné a palackosvíz-fogyasztást. A fejlesztés egyelőre a prototípusgyártás fázisánál tart, ezért még nem lehet tudni, mikor kerül be az autókba.

A mérnök egyébként már 22 éve dolgozik az autócégnél, és 70 szabadalom fűződik a nevéhez. Reméli, hogy zöld utat kap a berendezés, és így hasznosítható lesz az ivóvízben szegény régiókban is.

 

forrás: ford.com, newatlas.com

A rovat új hírei

Hasonló

Ködből fakasztanak ivóvizet

Marokkóban megalkották a világ legnagyobb "ködbegyűjtő és vízelosztó rendszerét" a falvak ivóvízellátásnak biztosítására.