Országos faültetési program indult

Hír

írta: Admin
2014/12/09

Országos faültetési kezdeményezés indult múlt hét pénteken, amely azt célozza, hogy minden magyar állampolgárságú gyermek születésekor ültessenek egy fát.

Szabó Marcel zöldombudsman által elindított program lényege, hogy minden elültetendő fa a megszületett gyermek nevére szóló táblával lenne ellátva, így a családok rendszeresen felkereshetik fájukat, a gyermekek pedig követhetik saját fájuk felcseperedését.

Két "zöld" pozitívum, amit kiemeltünk az MTI közleményből:
• A zöldterületek növelése, ezáltal az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése: A fák javítják az ökológiai egyensúlyt, a településeken létrejövő parkok, zöld folyosók javítják a levegő minőségét és hozzájáruljanak a zajvédelemhez is.
• A természetes környezet szeretetének elmélyítése, a fiatal generáció környezettudatos gondolkodásának erősítése.

A közlemény szerint a születendő gyermekek számát figyelembe véve évente mintegy százezer új facsemetét jelenthetne ez a program, amennyiben elterjed.


A program tervezett menete:
• A 2015. évet a kezdeményezés népszerűsítésére, a támogatók, csatlakozni vágyók összefogására szánja az ombudsmani hivatal. A program az önkéntességen alapul, a szervezők várják a csatlakozni kívánó önkormányzatokat, civil szervezeteket és családokat. Az ombudsman-helyettes minden családot arra buzdít, hogy kertjeikben ültessenek egy fát gyermekük születésekor. Azt is kéri a csatlakozó magánszemélyektől, hogy az elültetett fákról osszanak meg egy fotót a Jövő Nemzedékek Fája baráti körének Facebook-csoportjával.
• Az országos faültetési programba jelentkező önkormányzatok vállalnák az éves tavaszi faültetési és őszi fagondozó nap helyi megszervezését, terület és eszközök biztosítását az erdőgazdaságok által adományozott facsemeték közös elültetéséhez.
• A gyermekek nevével megjelölt fák ültetéséről az önkormányzat oklevelet állítana ki a családoknak, és erről nyilvántartást vezetne.
• A programhoz nem csatlakozó, vagy hazai lakóhellyel nem rendelkező gyermekek számára a nemzeti parkokban hoznának létre úgynevezett gyermekligeteket.

Amennyiben a faültetési kezdeményezés kellő társadalmi visszhangot vált ki, a megismert vélemények és tapasztalatok alapján az ombudsman-helyettes 2015 nyarán jogszabályi kezdeményezéssel kíván élni annak érdekében, hogy a faültetési programot külön törvény szabályozza és annak anyagi hátterét elkülönült költségvetési támogatás biztosítsa 2016-tól. A program éves szinten minden költséggel együtt néhány százmillió forintos támogatást igényel - mondta Szabó Marcel. - Hozzátette: számos hasonló magyar és külföldi helyi kezdeményezés létezik már, például az ajkai Jövőnk Ligete, Zalában a Tündérkert - Mozgalom az őshonos gyümölcsfák megmentéséért, a Gemenci Erdőgazdaság támogatásával már több mint száz településen évek óta működik helyi szintű faültetési program, Walesben pedig Plant! elnevezéssel működik egy kormányzati program - a "plant" szó a walesi nyelvben ültetést és gyermeket egyaránt jelent -, melyet egy diáklány kezdeményezett parlamenti képviselőjénél.

A kezdeményezés szimbolikus elindításaként 2014. december 5-én az ombudsman-helyettes a Hild téri játszótéren elültette a Jövő Nemzedékek Fáját.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Tavaszváró parktakarítás

A WWF Magyarország meghívja Önt A Víz Világnapja és a Föld Órája alkalmából a Miénk itt a Park! tavaszi parkszépítési ...