Újraindul a Településfásítási program!

Hír

írta: MTI
2021/06/15

A tavalyi sikerre tekintettel idén folytatódik az országos Településfásítási program, melyben 476 település ültethetett el őshonos fákat. Július 5-től a hónap végégig tudnak a települések fákat igényelni.


Az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára, Szentpéteri Sándor elmondta, a program eredményeként idén ősszel és 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb fásítási programjában.

Kiemelte, a résztvevőknek az országfasitas.hu oldalon június 30-ig előzetesen regisztrálniuk kell, akik ezt sikeresen teljesítik, azok adhatják le júliusban a konkrét fákra vonatkozó igényüket. Az eddigi adatok szerint már 350 település jelezte, hogy szeretne fákat igényelni.

Hozzátette, önkormányzatok, önkormányzati, illetve állami fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek és egyesületek is pályázhatnak.

A programban a résztvevők elsősorban őshonos fafajokat igényelhetnek: keskenylevelű és magas kőris, kislevelű hárs, nagylevelű hárs, kocsányos- és cser tölgy. Ugyanakkor jelezte, a programban nem őshonos fafajok is szerepelnek, ilyen például a gömb koronájú szivar fa.

Szentpéteri Sándor elmondta, egy évvel ezelőtt hirdették meg a Településfásítási program első ütemét, amelyben 476 település adta be faültetési igényét. Az első ütem jó eredményei miatt döntöttek úgy, hogy folytatják a programot.


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: George Bakos

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló