Felélesztik a Duna-ágat - Hatalmas fejlesztések 10 nemzeti parkban

Hír

írta: MTI
2021/05/02

Tíz magyarországi nemzeti park igazgatósága több száz helyszínen 88 természetvédelmi célú fejlesztést hajt végre. Ez több százezer hektáron javítja Magyarország természeti környezetének állapotát.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken a Bezerédi-Duna-ág rehabilitációját záró sajtótájékoztatón beszélt a fejlesztési program részleteiről. Az országos fejlesztési program részeként a Duna mellékágának felélesztését a Környezeti és energiahatékonysági operatív programból finanszírozták (Kehop), mintegy 40 milliárd forint értékben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság olyan megoldást talált, amellyel a vízborítás egész évben biztosított a Duna-ágban, és ezzel a vizes élőhelyekhez kötődő értékek hosszú távon fenntarthatók lesznek. A Bezerédi-Duna-ág a ráfordított 559 millió forint felhasználásával teljes mértékben megújult, újjászületett.

A helyettes államtitkár szerint, az országos fejlesztés megvalósításához nélkülözhetetlen a hazai nemzeti parkok igazgatóságainak erős intézményrendszerre. Az igazgatóságok az elmúlt időszakban megduplázták munkatársaik számát, éves költségvetésük pedig megnégyszereződött. Ezek mellett a szervezeteknél van 300 ezer hektár védett természeti terület vagyonkezelési joga, ez biztosítja, hogy az ilyen jellegű fejlesztéseket meg tudják valósítani.

A projektek szerteágazó tevékenységeket ölelnek fel, de legfőképpen az élőhelyek helyreállítását célozzák. Emellett azonban célul tűzték ki a természetvédelmi őrszolgálat hatékonyságának növelését is, a védett területek kezeléséhez szükséges infrastruktúra javítását, valamint az ökoturisztikai létesítmények, látogatóközpontok, bemutató helyek további fejlesztését, újak létrehozását. Sikerült továbbá azt a hátteret is javítani, amely biztosítja a fajok és élőhelyek változásainak követését a szakemberek számára. Ezek a háttéradatok, szakértői munkák teszik lehetővé a beavatkozást annak érdekében, hogy megvédjék a természeti környezetet.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az idén megalakulásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő park egyik legfontosabb feladatának a vizes élőhelyek megőrzését tekinti. Kiemelte: a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi-Duna-ágon az elmúlt két és fél évben nagyon komoly élőhelyrehabilitációs program valósult meg.

Az igazgató emlékeztetett: az érintett, közel öt kilométer hosszú Duna-ág, amelyet a folyószabályozás során választottak le a főmederről, az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Ennek következtében a mellékág az elmúlt időszakban az év nagy részében szinte teljesen szárazon állt, hiszen az ide bejutó víz ki is folyt, a területére egykor jellemző ártéri élővilág pedig egyre inkább visszaszorult.

A holtág környezete az itt élő állatvilág: a rétisas, a fekete gólya, a gémfélék, a gázlómadarak szempontjából fontos táplálkozó- és költőhely, ugyanakkor a mellékág fontos rekreációs helyszín is, hiszen horgászhely, de korábban nem mindig volt a medrében víz - sorolta az igazgató.

Závoczky Szabolcs kiemelte: a projekttel a Bezerédi-Duna-ágból mederkotrással nagyjából hatvanezer köbméter iszapot távolítottak el, az áttöltéseket elbontották, és a vízpótlását elősegítő, vízvisszatartó építményeket alakítottak ki a mellékág torkolati részein. Ezeknek köszönhetően, amikor a dunai középvizek vagy annál nagyobb árvizek megtöltik a holtágat, utána nem ürül le a víz, hanem folyamatos, szinte egész évben állandó vízborítás biztosítható.

A Bezerédi mellékág alvízi torkolatánál Zsigó Róbert családokért-felelős parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a Duna-ág rehabilitációja megmutatta, hogy eredményes lehet a természetért folytatott összefogás, együttműködés. Az Agrárminisztérium elkötelezett a természeti környezet megóvása mellett. A bajai és bácskai térségben a páratlan természeti környezet a mindennapi élet részét képezi, ennek megóvása pedig gyermekeink és unokáink szempontjából kiemelten fontos - tette hozzá.


Képek forrása: 1. MTI / Mohai Balázs; 2. commons.wikimedia.org / Frank Vassen


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Nem lesz többet dunai árvíz?

A klímaváltozás hatására rendszeresebbé válhatnak az árvizek, ám nem mindenütt.  - legalábbis egy új tanulmány ezt állítja.