Innovációs díjak külföldön

Magazin

2015/04/08

Az innováció támogatását és ösztönzését a világ minden országában fontosnak tartják! Ennek egyik formája nagyvállalatok és szervezetek által alapított pályázatok valamint díjak, amely a fiatal szakemberek munkáját segítik és ösztönzik. Előző cikkünkben (Az innováció az emberiség fejlődésének motorja) a magyarországi díjakról többek között az Invitel InnoMax Nagydíjáról írtunk, melyre több kategóriában is lehet pályázni. Most néhány külföldi példát mutatunk be, amelyek közül háromra magyarországi pályázatokat is elfogadnak.

Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny (Intel ISEF)
A világ egyik legnagyobb számítógép alkatrészeket gyártó cége az  amerikai Intel egy nagy nemzetközi tudományos és innovatív verseny keretében segíti és ösztönzi a fiatal tudósjelölteket. Az Intel ISEF-en való részvétel a tudományos innovációra és az önfelfedezésre nyújt lehetőséget. A diákok először egy tudományos kutatási projektet dolgoznak ki, és részt vesznek az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi tudományos versenyen. A helyi megmérettetéseken részt vevő több millió fiatal innovátornak csupán egy töredéke jut el a világ legnagyobb középiskolai versenyére, a Society for Science & the Public alapítvány által rendezett Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs versenyre. A győzteseket az Ifjú Tudósok Intel Alapítvány díjával és 50.000 ezer dolláros főiskolai ösztöndíjjal jutalmazzák. Tavaly a világ 51 országából, térségéből és területéről 1557 döntős közül választották ki a győzteseket.

A tavalyi versenyről készült összefoglaló videó:


Universal Biotech Innovációs Díj 2015
A Universal Biotech a francia Universal Medica gyógyszeripari konszern biotechnológiával foglalkozó leányvállalata. A cég által alapított Innovációs Díj egy nemzetközi pályázat, amelyen a világ bármely pontjáról indulhatnak a fiatal start up cégek képviselői és azok az egyetemi kutatók, akik a biotechnológia orvosi technológia és e-egészségügy területén dolgoznak. Az indulás óta a verseny a nemzetközi tudományos élet egyik legrangosabb eseményévé vált. A díjazás összesen 30.000 Euró, amely anyagi támogatás és tanácsadási szolgáltatások formájában mutatkozik meg. Az idei díjat Párizsban, októberben a két leginnovatívabb pályázat benyújtója kapja az Innovation Days rendezvény keretei belül.

A pályázat beadási határideje: 2015. április 22. 12:00

A pályázat részleteit ide kattintva tudhatja meg.


Női Innovátorok Európai Díja
Az Európai Bizottság által alapított Női Innovátorok Európai Díját idén már harmadik alkalommal osztják ki. A díjat az a három vállalkozónő kaphatja meg, aki kiemelkedő innovatív ötleteit piacra vitte. Az első díjazott 100 000 euró, a második 50 000 euró, a harmadik 30 000 euró pénzjutalomban részesül.

Az Európai Bizottság a díjjal azokat a vállalkozónőket kívánja jutalmazni, akik a pályájuk során az EU Kutatási Keretprogram, az EURATOM Keretprogram, a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP), vagy az Európai Strukturális és Befektetési Alaphoz (2014. évet megelőzően Strukturális Alapokhoz) kapcsolódó innovációs vagy kutatási akció kedvezményezettjeiként végezték munkájukat egy tagállamban, vagy H2020 társult államában a pályázó által 2013. január 1. előtt alapított olyan vállalatban, amelynek éves forgalma meghaladta a 100 000 eurót.

A pályázat beadási határideje: 2015. október 20. 12:00 óra (CET)

A pályázat részleteit ide kattintva tudhatja meg.


A J.M.K. Innovációs díj
Az amerika Jacob Merrill Kaplan által 1947-ben alapított családi alapítvány tevékenységét mindig is a kulturális örökség fennmaradásának, az emberi jogok védelmének, az épített és a természeti környezetünk jobbá tételének célja vezérelte. Ennek erősítésére hozták létre a J.M.K Innovációs díjat is. Ez egy nagyon új és izgalmas kezdeményezés, hiszen itt kifejezetten a nagykockázatú, szinte „látnoki” és korai stádiumban lévő ötleteket díjazzák. Olyan nagy kockázatú projekteket, ami mások számára lehet, hogy megvalósíthatatlannak tűnnek.

A díjra sajnos csak amerikai székhelyű innovátorok pályázhatnak.

Pályázni az alábbi témákban lehet:

  • Kulturális örökség (pl műemléki, régészeti, építészet, művészet és kultúra)
  • Emberi jogok (pl, a bevándorlás, a hajléktalankérdés, a közegészségügy, oktatás)
  • Épített környezet (pl parkok, nyitott tér, közterület, vízpart revitalizáció, szállítás)
  • Természetes környezet (pl óceánok megóvása, földhasználat, a klímaváltozás, alternatív energia)

A végső győzteseket idén novemberben New Yorkban jelentik be, akik három évig, évi 50 ezer dollár anyagi támogatásban részesülnek. Ezen felül még kapnak egy egyszeri, 25 ezer dollár értékű technikai támogatást is.

 

És most térjünk kicsit vissza a hazai példára, az Invitel Innomax pályázatára, mivel a jelentkezés határideje meghosszabbításra került!
A magyar telekommunikációs piac egyik meghatározó szolgáltatójának februárban startolt pályázatára minden eddiginél több kategóriában lehet jelentkezni.
Az idei év legnagyobb újdonsága, hogy 2015-től az Invitel ügyfelei mellett bármely magyar vállalat megmérettetheti magát az innovációs seregszemlén, valamint a korábbi évektől eltérően megvalósult projektek helyett projektötletekkel lehet nevezni az InnoMax Business Díjra. A civil szervezetek mellett pedig az általános és középiskolák kreatív elképzelései is teret kapnak az InnoSchool kategóriában.

Az InnoMax díj oldala, így a jelentkezés és a meghosszabbításról szóló információk itt érhetőek el.

Íme a 2014 évi díjátadó összeállítása:

 

 

A rovat új hírei

Hasonló

Innomax díj - 2015

Az Invitel megnyitotta innovációs pályázatát valamennyi hazai cég, valamint az általános- és középiskolák számára.