Látni akarjuk az űrhulladékot?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/07/26

Most végre láthatjuk, mivel lemodellezték. A Föld körül keringő szemét bizony elképesztő méreteket ölt. Nehéz előre megmondani az ezzel járó következményeket.

Becslések szerint 100 millió limlom lebeg a Föld körül, ebből nagyjából 20 000 öt centiméternél nagyobb, és - a NASA kutatása szerint - 16 000 az, amely "valódi" űrhulladéknak számít. Ezek már 10 centiméternél is nagyobb átmérőjűek (van köztük autó méretű is), ezért komolyan veszélyeztetik a még működő műholdakat a Nemzetközi Űrállomást, sőt, minket földi halandókat is.

A hulladék nagy része kiszuperált műholdakról és régi rakétákról vált le. Legtöbbjük saját oribtális pályájukon kering, ám számos törmelék időről időre - más űrszeméttel való ütközés, és a Föld tömegvonzásának következtében - bolygónk felé veszi az irányt. A kisebb darabok már a légkörben elégnek, a nagyobbak azonban néha elérik a Földet és teljesen váratlan helyeken csapódnak be. (Még ha észlelik is a légkörbe való belépésüket, röppályájukat akkor is képtelenség előre kiszámítani.) Így történt ez most májusban is, amikor egy brazil halász az egyik európai műhold felbocsátásából származó több méteres borítólemezére lelt Amazónia egyik folyójában. Az űrszemét megléte, annak egyre gyarapodó száma tehát csöppet sem veszélytelen.

A zsúfolt égbolt vizualizálása céljából készült az Orbital Objects, egy interaktív weboldal, amelyen megtekinthetjük a Föld körüli űrhulladékok elhelyezkedését. A zöld pontok az aktív műholdakat jelzik, az inaktív szatelitek szürke pontokként jelennek meg, a körülöttünk keringő űrszemetet pirossal jelölték az oldal készítői. Az Orbital Objects ide kattintva is elérhető.

Mivel nincs garantáltan működő megoldás az űrszemét eltűntetésére (bár több "űrszemét-szedési" projekt is a megvalósulás irányába halad), nagy valószínűség szerint a helyzet tovább fog romlani, egyre több és több hulladék fog bolygónk körül keringeni.

 

A rovat új hírei

Hasonló